12 reactieslaatste update:28 dec 2009

Redactie GFActueel
Je kunt je afvragen uit welke willekeurige kast het volgende lijk kan vallen.

Een beetje ondernemer heeft een visie op de toekomst. Die weet wat er in de wereld gebeurt en hoe hij met zijn bedrijf hierop in kan/moet spelen. De huidige onzekere economische tijden maken het echter bijzonder moeilijk om de ontwikkelingen in te schatten.

Economisch eindspel
Zitten we in een economisch eindspel zoals Willem Middelkoop de bekende RTL Z commentator te pas en te onpas te berde brengt en is een totale ineenstorting van het financiële systeem nabij, of loopt het allemaal nog wel even los en gaan we wel wat woelige tijden tegemoet, maar blijft alles in principe gaan zoals het gaat. Zijn de gebeurtenissen in Griekenland de eerste dominosteen van weer een hele reeks problemen met als apotheose het uiteenspatten van de monetaire unie, of springt de rest van Europa lachend (zij het als een boer met kiespijn) bij en legt die even die de benodigde miljarden op tafel. Onlangs was er nog de dreiging van een failliet Dubai. Je kunt je afvragen uit welke willekeurige kast het volgende lijk kan vallen.

Overcapaciteit in productie
Wat is wijsheid in een situatie als deze? De laatste reserves investeren omdat spullen waardevaster zullen zijn dan geld of toch maar juist niet want in onzekere tijden is het handiger om toch wat reserves achter de hand te houden. Nu investeren met onderhandelingsruimte op prijs en secundaire voordeeltjes of nooit investeren in een sector die toch al kampt met overcapaciteit in de productie?

Business as usual
Ik vraag me ook af hoe de hele keten hiermee omgaat. Je merkt al wel dat de plantenkweker extra de aandacht vestigt op korting bij automatische incasso.  In de supermarkt stagneert de omzet in het hogere segment en betalingstermijnen worden naar achter verschoven. Toeleveranciers reorganiseren en zetten een deel van de mensen op straat. Voornamelijk wordt toch de nadruk gelegd op business as usual, maar dit kan natuurlijk slechts schone schijn zijn. Ik moet zeggen dat dit voor mij als vollegrondsgroenteteler niet de afwegingen zijn die je verwacht te moeten maken.


Laatste reacties

 • no-profile-image

  Leo

  Pieter
  Ik denk dat het voor de meesten van ons een moeilijke vraag is welke koers te varen.
  Ik weet nog dat enige jaren geleden KPN op een historisch laag niveau stond. Iedereen kon toen hun aandeel aanschaffen voor rond de twee Euro. De mensen die lef hadden hebben de stap gewaagd en er een heel goed rendement mee behaald. Alles zag er die tijd in en in negatief uit. Nu de Agrarische sector. Investeer om je bedrijf op peil te houden. Doe geen gekke dingen en als je iets aan kan schaffen voor een super scherpe prijs en je hebt het een twee drie niet nodig . Laat het dan maar. Continueren en kijken hoe alles zich ontwikkelt is mijn inziens de beste oplossing.
  Overigens:
  Als bezitter indertijd van nogal wat KPN aandeeltjes mochten ook wij voor die lage prijs inschrijven.
  Alle vooruitzichten waren toen negatief dus wij hebben gepast, blijkbaar hebben ook wij de wijsheid niet in pacht.

 • no-profile-image

  Robert Bergenhenegouwen

  Goed stuk.

  Ik denk dat zoals Leo al schrijft niemand de wijsheid in pacht heeft. Maar wat wel duidelijk naar voren begint te komen is dat steeds meer nationale en internationale regels en afspraken op het gebied van financieën met grote scheppen tegelijk overboord worden gezet.

  Als je dan bedenkt dat het financiële stelsel de maatschappij maakt wat het is, dan zijn we wel beland in een spannend deel van de tijd.

 • no-profile-image

  jpk

  alleswordt opgelost
  doorbetere marktonderzoek en


  aangeleverdbij deteler

 • no-profile-image

  jpk

  alles wordt opgelost
  door beter marktonderzoek
  bestemt voor teler

 • no-profile-image

  oostlander

  marktonderzoek is compleet overbodig, alles waar vraag naar is kan in nagenoeg elke reeele vorm geleverd worden!
  Marktonderzoek werkt al jaren averrechts.
  Marktonderzoek spreekt zichzelf vaak tegen en zet de juiste mensen op het verkeerde been. Als marktonderzoek wel had gewerkt dan zou er al veel eerder een rem op de produktie zijn ontstaan.

 • no-profile-image

  Jan Robben

  waarom doet de tuinbouw nauwelijks mee in dit debat over de tuinbouw ? :
  http://www.foodlog.nl/debat/bericht/tuinders_titanic/

 • no-profile-image

  jpk

  dus koude sanering toepassen
  robben

 • no-profile-image

  Ulko Vollegrondsgroente.net

  @Jan,

  Je maakt een denkfout die in Zoetermeer, Barendrecht en Bleiswijk continu wordt gemaakt door tuinbouw en glastuinbouw op een hoop te gooien. De tuinbouw is veel meer dan glastuinbouw. De tuinbouw bestaat uit verschillende tuinbouwsectoren met hun eigen dynamiek en de eigen ontwikkeling en een eigen toekomstperspectief. De glastuinbouw als norm voor de rest van de tuinbouw doet onrecht aan de andere tuinbouwsectoren..

 • no-profile-image

  Jan Robben

  Ulko, waar maak ik een denkfout? Moet er naast de discussie Tuinders Titanic nog en aparte discussie Vollegrondstuinders Titanic gevoerd worden?

 • no-profile-image

  Pieternel Bouwman- van Velden

  Ulko, kom, kijk over je sector heen. Het is niet alleen de glastuinbouw of de vollegrondstuinbouw, maar de totale tuinbouw, binnen de totale land- en tuinbouw. Nu zijn het de melkveehouders en de glastelers die in het nauw zitten, straks misschien de kippenboeren of champingontelers.

  Overigens doet me jouw opmerking denken aan een discussie die twintig jaar geleden al binnen de NTS (LTO-Groeiservice woedde). Is dat probleem na al die jaren nog niet opgelost?

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  Wat ik maar wil aangeven in deze weblog is dat er volgens mij sprake is van een wereldeconomie Titanic. Als die zinkt dan hebben we grotere problemen dan een zinkende tuinbouw Titanic. De toekomst is altijd een verrassing dus misschien valt het mee. Dan zijn de perspectieven voor de hele agrarische sector op lange termijn met een groeiende wereldbevolking en stijgende welvaart zeer goed. Een wijze les van de Titanic is om in ieder geval te zorgen voor voldoende reddingsboten. Dat kan voor eenieder iets anders zijn. Op korte termijn het perspectief verbeteren is een lastig vraagstuk. Ik geloof niet in een magic bullet die alle problemen op kan lossen. Als de wereldeconomie aantrekt dan zal de export ook weer toenemen dat lost het probleem niet op, maar geeft wel wat meer drijvend vermogen om maar even in de Titanic sfeer te blijven.

 • no-profile-image

  koos hopeloos

  waarom blijft de prijs en dus ook de vraag naar landbouwgrond maar stijgen? 7 euro per m2 is in de kwalitatief goede gebieden normaal goed. Is voedsel productie dan toch een vorm van zekerheid? Kijk maar eens naar de eieren het schap was leeg mooi toch. Het verschil tussen te veel en te weinig is klein. Projecten voor het vermarkten? Het zijn allenmaal parcieten die mee willen liften. Trouwens wel een hardnekkig soort. De zelfde namen duiken overal steeds weer op. Als het dan niet lukt hebben ze altijd nog de PT Heffing dat is toch algemeen.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.