‘Minder areaal, dat werkt uiteindelijk niet’

“We zijn uit een diep dal gekropen”, reageert Johan Doff in Uithuizen, doelend op de prijs voor zijn spruiten. “Vandaag 50 cent, dat is gewoon goed. Heel anders dan de afgelopen weken: constant onder de kostprijs, dat motiveert op den duur echt niet meer. Twee weken geleden zaten we bijvoorbeeld op 12 cent per kilo. Deze prijsstijging was gewoon nodig, want er was niets meer aan. Dit geeft hoop, dit geeft energie.” Voorafgaand aan de vorst, werd er dan ook flink gas gegeven: van vrijdag op zaterdag plukte hij 120 ton. “In bijna 24 uur, dat wel. Maar als je ziet wat je met zo’n zesrijer kunt doen. Ongelooflijk.”

Niet minder spruiten, maar meer vraag
Doff maakt een brugje naar het optreden van coördinator John van de Sluis van telersvereniging ‘Spruiten Vooruit’, enkele weken geleden op de Spruitenboulevard in Westmaas. Van de Sluis wees daar onder andere op het instrument van areaalbeperking om prijsbedervend overaanbod te voorkomen. “We produceren inderdaad met zijn allen teveel voor de huidige markt. Dat moeten we ons aanrekken, en daarmee aan de slag gaan, maar we moeten wel ons verstand blijven gebruiken. Van de Sluit gaat veel te kort door de bocht. Wanneer hij praat over areaalinkrimping mag dat niet betekenen dat je daarmee de kleinere bedrijven wegdrukt, waar ze met hart en ziel met de teelt bezig zijn. Je moet het wel menselijk houden. Ik heb begrepen dat het overaanbod overeen zou komen met zo’n 800 hectare. Op korte termijn is het misschien goed dat de oppervlakte wat minder is. Maar bijna 1.000 hectare spruiten eraf, dat werkt niet. Je wordt op die manier ook als sector te klein om met je product nog interessant te zijn: 800 hectare, waar het je het Europawijd dan over als je ziet hoeveel spruiten er geconsumeerd worden. We moeten zorgen dat de vraag omhoog gaat door de promotie te verbeteren. Wat maken we nou aan reclame voor spruiten, en wat gebeurt ermee? Kijk naar broccoli. Er is geen wokpakket of pakket soepgroenten waar geen broccoli in zit. Dat moet ook met spruiten kunnen, daarmee is er nog een wereld te winnen. Investeren in productinnovatie, dat is volgen mij beter dan een kwart of eenderde van het areaal eraf. Er is nog iets. Wie weet er van het bestaan van de site ‘spruitjesjanatuurlijk.nl’ of rosenkohljawohl.de? De handel moet verplicht worden die te vermelden op de verpakking. Het kost niets, maar je helpt de klanten er wel weer een stukje verder mee.”

Gebruiksaanwijzing leren kennen
De weersomstandigheden waren gisteren op 16 december ’s middags geen reden om niet te plukken. “We zijn een half uur geleden weer gestart. Er zit zo veel vocht in de lucht, dat er met de spruiten niks gebeurt: misschien een enkel donker blaadje, maar verder niets. We gaan door zo lang als dat kan. Krijgen we een heldere nacht, dan zullen we wel moeten stoppen.”
De kwaliteit is prima. “Ik zit nu in het ras Valencia. Daarvan hebben we in november een beetje geplukt, toen was het ras heel mooi. De rest hebben we vorige week geoogst, tot zondagavond en nu dus weer. Ik vind ze dit jaar extreem mooi, met een hoge productie. Je moet zo’n ras als Valencia wel leren telen. De gebruiksaanwijzing is anders dan die van bijvoorbeeld Cyrus.”

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.