269 bekeken

‘Phytophthora, daar geloof ik zelf niet zo in’

Ed Stemkens in Kessel-Eik trekt het ras Desir, dat hij nu zo’n vier weken aan het oogsten is. Deze wortels volgden direct na het ras Vintor. Het is voor de derde keer dat hij het seizoen met Desir start. Voorheen viel de keus op Atlas, maar deze kroppen zijn wat minder geschikt voor kleinverpakking. “Desir is wat slanker.”

Rotte punten
De kwaliteit van de kroppen is goed, maar dat gaat niet voor 100 procent op voor de wortels. "Op het oog zien ze er perfect uit, maar in de trek kan het gebeuren dat zo’n 20 tot 30 procent van de wortels de punt gaat rotten. De eerste week van de trek gaat het goed, en dan begint het.” Dat is overigens wel te vermijden, door de doorstroming van het water in de trekbak op peil te houden. “Op die manier probeer ik de wortels aan de praat te houden, ook door er constant wat vers water bij te laten lopen, aangevuld met wat Recyclean. Ik heb de wortels niet meer laten onderzoeken, want het grootste deel van de betreffende wortelpartij is al weg. Het zou Phytophthora zijn, wordt geopperd, maar daar geloof ik zelf niet zo in, want die aantasting gaat door. In dit geval is dat niet zo, als de waterdoorstroming maar op peil blijft. Ik vermoed eerder dat de wortels te droog gerooid zijn, of dat de problemen nog een verlaat gevolg zijn van een stortbui twee weken na het begin van de wortelteelt. Wellicht is er wat verstikking opgetreden. Ik heb dit nog niet eerder meegemaakt, en ik hoop het ook nooit meer mee te maken.” Grof zijn deze wortels niet, met 460 à 480 stuks in een bak van 90 x 120 centimeter.

Uniform
Vanaf februari volgt het ras Ombline. Stemkens had dit ras vorig jaar op proef, dat beviel toen prima. “Niet grof, maar wel met een hoog soortelijk gewicht, en met een prima productie. Een deel van de wortels stond op hetzelfde perceel naast Desir, toen viel ook op dat Ombline ook mooie, uniforme wortels geeft.”

'Pieken'
De trektemperatuur ligt momenteel vrij hoog, naar het idee van Stemkens. “Het stikstofgehalte in de wortels is met 620 ppm niets te hoog, dus je moet er wel voldoende temperatuur in stoppen om de groei erin te houden. Ik start nu met 21,5 graden watertemperatuur, en met de luchttemperatuur een graad lager. Na 8 à 9 dagen gaat de temperatuur een graadje terug.
De prijs is weer terug bij af, na eventjes ‘gepiekt’ te hebben op kostprijsniveau. “De productie is kennelijk weer toereikend, en dat geldt niet alleen voor witlof, want de prijsvorming is ook voor veel andere gewassen maar heel mager. Ik reken er overigens wel op dat de prijs de komende weken weer richting 70 tot 80 cent gaat.” Na Ombline volgt het ras Vintor, van verschillende herkomsten. "We pakken eerst de wortels met de laagste stikstofinhoud van 700 tot 800 ppm. Dat geeft altijd wel mooi lof.”

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.