Redactie GFActueel
‘Na 1 november telt Nederland niet meer mee’

Martijn Kole in Waarde zette zijn laatste drie plantingen met het ras Rossini rechtstreeks af. “Er was vraag naar en het had financieel gezien geen nut om ze te bewaren. Vanaf 1 november telt de Nederlandse radicchio voor de handel niet meer mee, dan zijn ze overgeschakeld op het Italiaanse product. Of er dan nog Nederlands product beschikbaar is, maakt niets meer uit.” Kole oogstte tot 12 november.

Voldoende kilo’s
Twee van zijn drie plantingen stonden door de voorvrucht van winterbloemkool en door de mineralisatie wat royaler in het blad dan de andere planting met als voorvrucht radicchio. “We hebben ze gesneden voor de industrie, dus dan maakt dat niet zoveel uit. Er zijn voldoende kilo’s vanaf gekomen. Bij de royale plantingen waren het allemaal zessen geweest, als we ze vers geleverd hadden. Bij de wat schrale planting zat er zo’n 30 procent negens tussen.”
De kwaliteit van die schralere planting was wel beter. “Minder smet, waardoor er minder werk aan was om een goede kwaliteit te kunnen leveren.” Vorst kregen de bollen gedurende die laatste periode niet te verduren. “Het heeft er wel een paar nachten dichtbij gezeten, maar gevroren heeft het hier niet.”

Blij met afspraken vooraf
De prijsvorming was ‘niet bijzonder’ voor de laatste plantingen, net zomin als de prijsvorming over het hele seizoen. “Het was niet slecht, maar ik ben wel blij dat we een groot deel van onze productie op contract hebben. Dan zit er toch een bepaalde bodem in en dat is wel prettig. De super hoeveelheid aan kilo’s compenseert de matige prijsvorming ook nog wat.”
Hoe het nieuwe seizoen eruit gaat zien is voor Kole nog even aan kijken. “We gaan eerst kijken wat we op contract kwijt kunnen en dan vullen we het areaal en de rassen verder in.”

Bron: gfactueel.nl - auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.