262 bekeken

Redactie GFActueel
‘We ploegen zo min mogelijk, dat bevalt prima’

Kees Appelman in Wervershoof oogstte eind oktober zijn laatste broccoli van de rassen Steel en Monterey. “Zoals gepland. De kwaliteit was tot op het eind toe in orde. Dat was mooi op tijd, want daarna werd het wel minder. En bovendien ging de afzet in november alweer een stuk stroever.”

Zaadtekort
Appelman was een van de deelnemers aan het broccolisymposium vorige week in Zuid-Spanje. Dat was georganiseerd door Sakata. Het lag dan ook voor de hand dat er een proefveldbezoek aan vast zat, met de nadruk op Sakatarassen. Die teelt Appelman overigens niet, uitgezonderd het voorjaarsras Aguiles. “Dat is er één, want ik gok in het voorjaar altijd op meer soorten. Ik weet wel dat CLX 3503 (Sirtaki) bij mij in die periode het grootste ras gaat worden. (Arjen Biesheuvel van zaadfirma Clause meldt desgevraagd dat de vraag naar dit ras groter is dan de beschikbare voorraad. Aanvankelijk leek de zaadhoeveelheid - verdeeld over twee partijen - toereikend, totdat de beslissing genomen moest worden een partij terug te trekken).

Grond laten liggen
Wat de grondbewerking betreft houdt Appelman de komende maanden nog even pas op de plaats, hoewel dat gezien de zwaarte van zijn grond niet zou hoeven. In plaats daarvan wordt de vegetatie in het najaar dood gespoten, en blijft het land vast liggen tot in het voorjaar. Het wordt dan klaar gelegd met een hakenfrees, en dat is het dan. “We ploegen zo min mogelijk, zo pakken we het al een paar jaar aan. Dat bevalt prima: de grond valt beter, en het is eerder droog dan na ploegen. Elke dag die je daardoor in het voorjaar kunt pakken, is winst.”

Stikstof
Terugblikkend: “Ik denk dat we een goed jaar hebben gehad, wat betreft de kwaliteit en wat betreft de productie. ‘een punt van discussie’ de komende maanden is wel hoe we de stikstofbemesting gaan aanpakken. Het afgelopen voorjaar hebben we verschillende vloeibare meststoffen uitgeprobeerd, maar dat leverde geen overtuigende resultaatverschillen op, aan de hand waarvan je direct een keus zou kunnen maken.”

Bron: gfactueel.nl - auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.