laatste update:30 nov 2009

Redactie GFActueel
'Als je genoeg betaalt, komen ze wel'

“Dat is er vanaf”, reageert Rudi Buschers op woensdag 25 november, gevraagd naar de toestand van het loof op zijn aspergepercelen. “Vorige week is er een loonwerker vanuit Limburg naar Bentelo gekomen en die heeft het loof geklepeld en ingefreesd en vervolgens de ruggen weer ruw opgeploegd.”

Liefst vroeg bewerken
Buschers heeft de apparatuur niet om de loofbewerking zelf uit te voeren “en als je er genoeg voor betaald, komen ze gewoon deze kant uit. Dat is geen enkel probleem. Ik probeer het meestal wel te combineren met enkele collega’s hier in de buurt, maar dat lukte deze keer niet.
Toch ben ik blij dat we het loof al bewerkt hebben, want kort erna is het hier flink gaan regenen en dan had het voorlopig niet meer gekund. Ik ben een voorstander van een vroege loofbewerking, hoewel het loof natuurlijk wel goed afgestorven moet zijn, dan kunnen de ruggen mooi grof opgeploegd de winter in. Het loof staat dan ook nog mooi recht, zodat er niets tussen de ruggen blijft liggen.”

Plan voor jonge aanplant
Of het door de 5 planten per meter komt, in plaats van de gebruikelijke 4, weet Buschers niet, maar het viel hem wel op dat het loof in zijn dit jaar aangelegde Backlim ineens heel snel afstierf. “Nou was het gewas ook vrij dicht en ligt het tegen een bosrand aan.”
Dit perceel wil hij in februari/maart gaan afdekken met zwartwitte folie en dan tot maximaal half mei oogsten. “Misschien komen er ook nog tunnels overheen te staan, maar dat weet ik nog niet zeker. We mikken niet op heel vroeg, als we tussen begin en half april aan het steken zijn is dat voor onze manier van afzetten prima.”

Gebonden aan ondergrondse beregening
In 2010 gaat Buschers na het oogstseizoen 1,5 hectare rooien en daar zal in 2011 herinplant komen te staan. “Het is een perceel met ondergrondse beregening, dus dat wil je behouden voor de aspergeteelt. Al steken we daar dan 6 jaar ten opzichte van normaal 10, dan is het voor ons ook goed. Ik had met de rijafstand eigenlijk naar 1,70 meter gewild, maar dat kan dus niet vanwege die ondergrondse beregening.” Een biologische grondontsmetting zit niet in het plan van aanpak.

Bron: gfactueel.nl - auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.