184 bekeken

Redactie GFActueel
‘Als de Engelsen maar kopen is het goed’

Toon Kuipers in Haaren oogstte tot half oktober van zijn stellingen buiten. “In die periode is het een paar dagen vrij koud geweest en toen was het gedaan.”

In augustus al meeldauw
De oogst verliep verder prima, alleen was er veel last van meeldauw. ‘In augustus was de druk nog laag, maar als je het dan eenmaal te pakken hebt, kom je er toch niet echt meer vanaf. Op het allerlaatst werd de druk wel weer minder, maar toen zat het toch ook op een aantal vruchten. Toen de prijs ook nog onder druk kwam te staan en de vruchten ook minder goed doorkleurden, was dat voor ons het sein om ermee te stoppen.”

Opschonen in de kas
Momenteel oogst Kuipers in zijn kas van een teelt Elsanta, bedoeld als doorteelt. “Tot Nieuwjaar zijn we daar wel aan het plukken en we hebben nog een paar dagen nodig om het gewas op te schonen. We verwijderen geel en oud blad, nee van onkruid is geen sprake.” Spint werd reeds voor de bloei aangepakt, zodat dat nu niet nodig is.

Trosaanleg later dan normaal
Het streven is om 5 kilo per vierkante meter te oogsten. “Dat is in principe haalbaar, maar er zitten altijd wel wat mindere planten tussen en de trosaanleg is dit jaar later begonnen dan normaal gesproken. Misschien kunnen we dat met stoken nog wat opvangen, maar of we die 5 kilo echt gaan halen is nog even de vraag. Met 4,9 kilo ben ik trouwens ook tevreden hoor.”

Engelse vraag
De prijsvorming van deze week omschrijft Kuipers als “niet overdreven. Gisteren was het 2,70 euro per pond.” De prijsvorming is vooral afhankelijk van de vraag vanuit Engeland. “Als die maar kopen, dan gaat het goed. Zijn ze er niet, dan zakt de prijs meteen. Dat zag je ook in september. Vorig jaar was dat een goede maand, dit jaar een stuk minder.”

Bron: gfactueel.nl - auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.