371 bekeken

Redactie GFActueel
‘Meer zekerheid of meer gokken’

Twee weken geleden kwam er een einde aan het andijvieseizoen bij Maaike Hop in Wagenberg. “Een paar nachtvorsten met een graad of 4 vorst aan de grond hebben in de laatste plantingen hard aangepakt. Daar hebben we behoorlijk wat extra plukwerk door gehad om evengoed een kwalitatief goed product aan de snijderij te leveren. De groei ging er ook uit en het gewicht schoot niet meer op, dus die laatste zijn qua teelt wel tegengevallen.”

Invloed op de prijs
Dat had ook invloed op de prijsvorming op de vrije markt. “Die liep toen op, maar daar kunnen wij niet van profiteren met onze directe levering aan snijderijen. Dat maakt ook niet uit, als de prijs onderuit gaat, hebben wij daar weer geen last van. Het is maar net waar je van houdt, wat meer zekerheid of wat meer gokken.”

Achteraf had afdekken geloond
Dat het gewas afdekken wellicht een goede zet tegen de vorst zou zijn geweest, beaamt Hop, “maar dat is achteraf natuurlijk makkelijk praten. Afdekken pakt ook lang niet altijd goed uit. In dit geval ging het bovendien niet om ‘een hoekske’, maar om een behoorlijke oppervlakte. Wat we aan groenselderij nog hadden staan, hebben we wel afgedekt, ook om door te kunnen snijden.” 

Achteraf meer moeten beregenen
Na het toedienen van Cultan was een bijbemesting niet meer nodig en tegen schimmels deed Hop niets om er ook geen last van te hebben. “Achteraf, maar ook dat is achteraf, hadden we in die laatste plantingen wel wat meer moeten beregenen. Het was toen droger als waar we erg in hadden.”

Geen vetpot
In het nieuwe seizoen zal er bij Hop niet veel veranderen. “Het is al moeilijk genoeg. We proberen zo goed mogelijk te doen wat we altijd al gedaan hebben. Misschien is het wel de tijd om wat te veranderen, maar de ruimte is er momenteel niet. Met gewassen als prei en groenselderij is het natuurlijk alles behalve een vetpot.”

Bron: gfactueel.nl - auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.