177 bekeken laatste update:26 nov 2009

Redactie GFActueel
‘Suikerbieten planten, dat is wat zo’n ingenieur kan verzinnen’

Paul Goossens in Sint-Katelijne-Waver is sinds vorige week klaar met de oogst van zijn bladgewassen, waaronder lollo bionda, lollo rossa en eikenbladsla. Voor de winter wordt de (zand)grond nog geploegd, en dat is het dan.

Het loonde niet
Behalve in de vollegrond, teelt Goossens ook al drie jaar op goten, indertijd omdat er vraag was naar op goten geteelde sla, en “vanwege de uitdaging.” Dat aandeel is inmiddels zo’n 20 procent van de productie, schat hij. Het zit er echter niet in dat dat aandeel het komende jaar uitbreidt. “Dat heeft alles te maken met de slechte prijsvorming. Een verklaring heb ik er trouwens niet voor, en wie zal het wél weten. Ik weet wel dat ik dit jaar enkele honderdduizenden planten niet heb geoogst, omdat het niet loonde.” Ook gelijk voor komend jaar blijft de rassenkeus. “Ik heb nogal wat proeven gehad met nieuwe rassen, daar zat niets bij wat beter was.”

Stikstof kan niet weg
Lastig is het gedoe rond de regelgeving rond de toegestane stikstofbemesting. In Nederland bestaan er gebruiksnormen, in België wordt de grond vóór 15 november gemonsterd. Dan mag er in de laag tot 90 centimeter maximaal 90 kilo stikstof per hectare zitten. “Dat is een gigantisch probleem, dat historisch is gegroeid. Dat gaan we ook niet even oplossen. Onder 60 centimeter diepte zit een ondoordringbare kleilaag, dus de stikstof kan nooit weg. Op bouwvoordiepte is er dan ook niets aan de hand. Tot 30 centimeter diepte is de stikstofvoorraad dit najaar 9 kilo per hectare, maar in de laag 60 tot 90 centimeter zit 120 kilo stikstof. Dan komt er zo’n ingenieur van de mestbank, die me komt vertellen dat die hoeveelheid naar beneden moet, ‘door suikerbieten te planten’. Dat is het ‘beste’ wat ze kunnen verzinnen.”

Boetes terugbetalen
“Ze weten inmiddels dat het volledig fout zit met de uitvoering van die regelgeving. Ieder lab wat de stalen onderzoekt komt met andere uitkomsten. Dit jaar zijn er geen verplichte staalnames meer, en er is zelfs sprake geweest dat ze stikstofboetes van 2 jaar  terug gaan terugbetalen. Ik heb daar overigens niets meer van gehoord. Dit jaar heb ik precies bemest volgens het landbouwkundig advies, die giftgroottes liggen lager dan volgens het boerenverstand. Dat heeft me productkwaliteit en veel geld gekost.”

Bron: gfactueel.nl - auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.