laatste update:20 nov 2009

Redactie GFActueel
‘2009 gaat als matig de boeken in’

Aad Molenaar in Hoogkarspel is nog aan het oogsten in het ras Anique. Een maand geleden is hij in dit Enzaras gestart, en hij gaat er nog een weekje mee door. Dan is het even pas op de plaats tot april als de oogst van de winterbloemkool begint. “De winterbloemkool gaat als een zwaar gewas de winter in. We beginnen met rassen als Marcher en Mayfair en met Broden, dat is een nieuw soort van Syngenta.”

Hoge kool
Molenaar is tevreden over Anique. “Echt een ras voor deze tijd van het jaar, het kan bijvoorbeeld tegen stormachtige omstandigheden, door de vorming van veel hartbladeren. Een nadeeltje is wel dat de kool erg hoog kan worden. Daar moet je wel rekening mee houden bij het inpakken.”

Veel koolmot
Teelttechnisch gezien is het een jaar geweest met twee oogstpieken in de zomer, en vooral met veel koolmot. “Dat heeft echt een stempel op dit jaar gedrukt. Ik teel ‘pas’ 35 jaar bloemkool, maar ik moet ver terug gaan om weer bij zo’n koolmotjaar uit te komen. Daar zijn knap wat bespuitingen voor nodig geweest. Verder was koolgalmug een probleem. De uitval daardoor is binnen de 5 procent gebleven, maar toch… als je nu nog door het gewas loopt, zie je hier en daar nog wel eens een uitvaller. Vooral de laatste vlucht is nog behoorlijk geweest, dat vind ik terug in de plantingen waarin ik nu nog aan het snijden ben.”

Franse bloemkool
Bedrijfseconomisch gezien gaat 2009 de boeken in als ‘matig’ veronderstelt Molenaar. “Pak de huidige prijsvorming met 25 cent voor de zessen. Dat is echt slecht. Veel supermarkten hebben al Franse bloemkool. Je weet niet of dat op basis van contracten is, maar die kool ligt er wel. Mijn afnemer laat weten dat de afzet van Nederlandse bloemkool nu praktisch stil ligt.”

Bron: gfactueel.nl - auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.