‘Echte meeldauw moet je heel goed in de gaten blijven houden’

Voor Gilles Klompe in Dreischor start de oogst vanaf 1 december. Tot dat moment ‘zit’ hij vooral in het pootgoed. Het seizoen begint met de rassen Valencia en Camus, gevolgd door Cyrus (tweede helft december), Genius, Esperal en Clodius. “Het was eigenlijk de bedoeling te starten met Cyrus, maar het gewas leent er zich voor om het nog even te laten staan. Die planten staan toevallig op een wat vochtiger stuk, die bleven in de zomer goed doorgroeien. Camus en Valencia staan op een stuk waar de grond wat droger werd, die rassen zijn dan ook wat eerder op de spruiten gaan werken.” Vanwege dat groeipatroon is er deze keer ook niet getopt.
Hoe het wegvallen van Cyrus volgend jaar - door problemen met de zaadproductie - opgevangen gaat worden, is nog zoeken. “Eerst de huidige rassenproeven eens afwachten, de resultaten daarvan gaan nu los komen. Wel weet ik al dat ik een deel ga invullen met extra Valencia.”

Stevige koolmot- en tripsdruk
Het gewas staat er nu goed bij, oordeelt Klompe, ondanks de stevige koolmot- en tripsdruk. Wat koolmot betreft waren het vooral de vlindertjes die parten speelden. “Het aantal rupsen viel eigenlijk nog wel mee. Toch hebben we Nomolt ingezet, en tussendoor met pyrethroïden tegen de vlinders. Het ging erom om op die manier de generatiecyclus te doorbreken; ik denk dat dat behoorlijk goed gelukt is, als je kijkt naar de geringe schade. De druk van trips was in eerste instantie goed terug te dringen met Tracer. Na deze bespuiting was de druk dan ook lager, maar bleef wel aanwezig. Daar hebben we wat toen wat frequenter met pyrethroïden tegen gespoten, om ze goed te raken.” Desondanks kon niet voorkomen worden dat er schade te vinden is in Camus en in Clodius. “In Clodius is die licht, en in Camus ‘behoorlijk’. Verder ligt er een perceel met echte meeldauw. We hebben dat wel in kunnen dammen, maar aandacht blijft nodig. De schimmel dreigt tot nu toe af en toe nog wel de kop op te steken.”

Aan de grens met stikstof
Klompe bemestte vorige week nog een paar stukjes “om het gewas fris te houden”. Dat bleef beperkt tot 100 kilo KAS per hectare. “Ik zit onderhand wel aan de grens van wat er aan stikstof op mag, denk ik. In de zomer heb ik flink moeten bijbemesten om het gewas voldoende op lengte te krijgen. Ik denk dat er daarnaast ook nog behoorlijk wat stikstof is gemineraliseerd, geholpen door het warme weer.”
Klompe is weliswaar nog niet aan het plukken, maar de prijzen houdt hij al wel in de gaten. “Ik begin me daar een beetje zorgen over te maken, en dan vooral vanwege het structurele karakter van het prijsniveau. Je hoort regelmatig dat de kwaliteit van het product daarin een rol speelt. Ik ben van de week bij drie handelshuizen wezen kijken; ik vond de kwaliteit daar nog niet zo verkeerd. Ik zeg dat, omdat we gemakkelijk wijzen naar anderen als oorzaak voor de stroeve afzet van ons product. Ik vind dat te makkelijk Als we een product telen dat niet zo goed ligt bij de consument, moeten we daar op de eerste plaats zélf iets aan doen.”

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Joost Stallen


Of registreer je om te kunnen reageren.