laatste update:12 nov 2009

'We zijn optimistisch gestemd’

“Zo’n 80 procent van de telers hebben hun bewaarkool nu binnen”, meldt Siemen Bruin in Warmenhuizen. “Wij hebben vanaf vandaag nog een dag of tien te gaan en dan zijn we ook zover. Meestal is dat pas in december, maar nu zijn we een week of drie eerder. Dat komt omdat we ‘effies eerder’ begonnen zijn, doordat we circa 15 procent minder bewaarkool geplant hebben en door de droogte zijn ze ‘veel te kort’ gegroeid. Rond Warmenhuizen halen we daardoor 60 tot 70 ton van een hectare, terwijl we in de Wieringermeer 100 tot 110 ton halen.” In zijn algemeenheid hebben de percelen die voor 1 mei werden geplant minder last gehad van de droogte rond Warmenhuizen dan de later geplante percelen. “Die waren toch al ‘effies eerder’ aan de wortel.”

Kerngezonde kool
Het snijden van de bewaarkool loopt als een speer, onder uitstekende omstandigheden. “Het miezert af en toe wat, maar zoveel is er ook nog niet gevallen, dus wat water kunnen we goed gebruiken. De grond is mooi vochtig en de kool is kerngezond. Tegen schimmels hebben we voor het laatst drie weken geleden gespoten met een cocktailtje. Ik weet niet precies wat er in zat, want dat verzorgt de loonwerker en onze adviseur inspecteert de gewassen regelmatig. Ik meen dat het drie middelen waren, waarmee we in ieder geval het hele scala aan schimmels - zoals onder andere valse meeldauw en witte roest - te pakken hebben.”

Slakken te lijf
Slakken vormden ook in de herfst geen probleem. “Het hele seizoen eigenlijk niet. Natuurlijk is het droog geweest, maar onder de koolbladeren kan het even goed vochtig zijn. We strooien daarom in de bewaarkool bij iedere behandeling tegen koolvlieg met een granulaatstrooier voorop de trekker 2 tot 3 kilo slakkenkorrels per hectare. Dat gaat breedwerpig, voor de beste verdeling, over 21 meter breedte. In totaal is er zo een keer of zes tegen slakken gestrooid. Je kunt wel een keer overslaan, maar dan zul je zien dat de slakken net komen opzetten. Dat risico nemen we dus niet.”

Goede vooruitzichten
Door de droogte is er dit jaar meer fijne kool. “Of dat gunstig is, weet je pas volgend jaar juni als alles weer verkocht is. Ik heb wel begrepen dat er in Nederland en Duitsland dit jaar minder bewaarkool is geplant en de producties liggen over het algemeen wat lager dan gebruikelijk. Morgen hoor ik van mijn contactpersoon nog hoe de situatie in Engeland is, maar daar zal ook wel minder kool zijn. Als je dat allemaal bij elkaar optelt, ziet het er wel hoopvol uit. We zijn dan ook optimistisch gestemd.”

Bron: gfactueel - Auteur: Stan VerstegenOf registreer je om te kunnen reageren.