2 reacties

Redactie GFActueel
Er is een zelfbewustzijn ontstaan die rechtvaardigt dat de vollegrondssector als echte sector worden benaderd.

Zo vaak als je gesprekken hebt in je dagelijkse werk, zo vaak leer je ook wat. Nu zijn er gesprekken waar het leermoment moeilijk in te benoemen valt, maar dikwijls genoeg zijn er ook gesprekken waar juist veel lering en vermaak uit kan worden getrokken. Afgelopen week had ik zo’n gesprek met één van de voorlopende tuinders met een vollegrondsgroenteteelt. De aanleiding was de ontwikkeling in de vollegrondsgroente sector. Deze teler verbaasde zich over het gebrek aan eigen gezicht.

Heel specifieke behoefte
Hij signaleerde dat er te gemakkelijk, ontwikkelingen in andere sectoren worden gevolgd zonder ontwikkelingen specifiek te richten op vollegrondsgroentetelers. Niet nodig, was de stelling, want de groep bedrijven met vollegrondsgroente die er toe doen, heeft heel specifieke behoefte. Deze behoefte wordt nauwelijks ingevuld met afgeleide diensten vanuit andere sectoren. Er is een heel specifieke behoefte aan op maat gemaakte diensten en activiteiten gericht op juist de vollegrondsgroentetelers.

Serieuze onderneming
Een leerzaam gesprek want deze wens sluit aan bij de lopende ontwikkeling die al een paar jaar aan de gang is. Een aansprekende groep vollegrondsgroentetuinders hebben hun bedrijf ontwikkeld tot een serieuze onderneming waarbij niet alleen de oogst van een product van belang is, maar de hele organisatie van het bedrijf gestructureerd en geprofessionaliseerd is. Een grote overeenkomst tussen deze bedrijven is dat ze het allemaal op eigen kracht hebben gedaan. Uiteraard met samenwerkingsafspraken op diverse onderdelen zoals met afzetpartijen, maar met eigen visie op eigen kracht.

‘Eigen kracht’
Juist het resultaat van deze ‘eigen kracht’ zorgt voor de zelfbewuste houding die past bij de opmerkingen van de teler. Deze teler is niet meer tevreden met afgeleide dienstverlening uit akkerbouw of glastuinbouw. Deze teler wil denkkracht die aansluit bij zijn eigen bedrijf en vooral bij zijn eigen persoonlijke motivaties en ontwikkeling. In het verleden was de vollegrondsgroentesector een restje van plantaardige teelten die nergens bij past. Nu is er een zelfbewustzijn ontstaan die rechtvaardigt dat de vollegrondsgroentetelers als echte sector worden benaderd. De vollegrondsgroentesector is daarmee een echte sector geworden.


Laatste reacties

  • no-profile-image

    jan overal

    Ulko, vat let deze vooruitstrevende teler om zichzelf hiervoor in te zetten?

  • no-profile-image

    Koos Plukkel

    Jij zit toch ook bij die glas club van groeiservice En verder zijn we tegenwoordig akkerbouwer? Wie kijkt er naar ons. Ja het PT om dan met ons geld de glastuinbouw te financieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.