‘We kunnen beter met zijn allen wat minder planten.’

Luc Hellinckx in het Belgische Merchtem heeft nog tot half december groenselderij staan om te oogsten, tenminste als de vorst geen spelbreker wordt. “Vorig jaar hadden we tot 25 december groenselderij, maar de kwaliteit was op het laatst niet meer zo best vanwege de sneeuw van eind november. Daarom hebben we het seizoen dit jaar ingekort.”

Volle markt
Gezien het verloop van het huidige seizoen heeft hij daar zeker geen spijt van. “De prijsvorming is echt rampzalig. Het hele seizoen zit de veilingprijs al op 10 tot 15 cent per stuk en daar kun je niet voor telen. Wij hebben een vaste afzet bij Carrefour, daarom hebben wij er iets minder last van, maar het is toch te hopen dat er in het nieuwe seizoen minder groenselderij komt. Vooral in de regio Roeselaere is er dit jaar uitgebreid en dat kan de markt niet hebben. We kunnen beter met zijn allen wat minder planten, daar is iedereen beter mee af. Zo verder gaan heeft in ieder geval voor niemand zin.”

Geen bladvlekken
Het ras dat Hellinckx oogst is Rumba. “Dat ras bevalt prima. Het geeft wel wat meer zijscheuten, maar verder is het een heel mooie selderij. We oogsten nu selderij van 1 tot 1,2 kilo per stuk en er gaan er twaalf in een kist. De kwaliteit is prima en het loof goed gezond. Nee, van bladvlekken hebben we geen last, maar daarvoor behandelen we het gewas in het najaar wel drie keer met een interval van veertien dagen. De veiligheidstermijn van het middel is ook veertien dagen.”

Droge zomer en herfst
Tot een week of vier geleden heeft Hellinckx de beregeningsbuizen actief gehad. “Ik ben blij dat die droogteperiode achter de rug is, maar bij groenselderij kun je dan niet anders dan beregenen. Hier rond Merchtem hebben we een droge zomer en herfst gehad. Ik heb begrepen dat er in Nederland over het algemeen wat meer regen is gevallen.”

Bron: gfactueel - Auteur: Stan Verstegen


Of registreer je om te kunnen reageren.