Redactie GFActueel
‘Alles wat twijfelachtig is, wordt vervangen’

Edwin Uijen in Herpen is sinds afgelopen dinsdag klaar met het maaien van spinazie. De kwaliteit was goed, tot op het laatst. ”Wel wat klein, maar dat is een gevolg van het weer." Het ras was Thames, evenals de overige rassen die hij dit jaar had, wolfresistent voor de fysio’s 1-11. Dat waren de rassen Amazon, Toucan, Tennessee, Kansas en Squirrel.

Schijfcultivator
De percelen zijn steeds na de laatste spinazieteelt bewerkt met een Smaragd, dat is een schijfcultivator van Lemken. Tegelijk is een groenbemester gezaaid. Dat is al jaren praktijk, om stikstof vast te leggen en voor de bodemstructuur, maar daarnaast om bij drogend winterweer te voorkomen dat de bovenlaag bij veel wind gaat stuiven.

Laatste zaaisels
Voor de laatste zaaisels is gekozen voor winterrogge, eerder viel de keus op Japanse Haver. “Voor het eerst , om te zien wat dat brengt."

Onderhoud spinaziemaaier
De spinaziemaaier - een Ortomec -  wordt in,middels onder handen genomen door importeur Abemec. “Er gaan nieuwe lagers op, nieuwe loopwielen voor het oogstmes en dergelijke. Alles wat twijfelachtig is, wordt vervangen.”

Teelttechnisch goed jaar
Teelttechnisch gezien is 2009 een goed jaar geweest, oordeelt Uijen. “’ We hebben maar een keer hagel gehad. Niet dat we wat dat betreft in een gevaarlijke hoek zitten, maar je hebt altijd wel eens van die extreme neerslag, waardoor je er één, twee weken uitligt. De zomer was prima, met ideaal weer voor mooie, harde spinazie.” Of registreer je om te kunnen reageren.