Redactie GFActueel
‘Mijn ondergrens was 1,40 euro, ik ben daar niet onder gegaan’

Nog een week, en dan is het broccoliseizoen 2009 voor Jean-Pierre Mouton in Alveringem voltooid verleden tijd. Momenteel snijdt hij nog in de rassen Belstar en Marathon, in biologische teelten. “Marathon is dit jaar goed geweest. Het kan wel eens doorwas geven, maar dit jaar zeker niet. Belstar is ook goed uitgepakt. Ik heb dit ras voor het eerst gehad, in plaats van Monaco. Monaco heeft een gelijk aantal groeidagen als Marathon, dat was lastig bij de oogst. Belstar en Marathon schelen een paar dagen.”

Belstar hoofdras
Belstar was afgelopen zomer het hoofdras, met daarnaast Steel en Federer voor proef. Dit laatste ras komt volgend jaar niet meer terug: vanwege het bijna gelijke aantal groeidagen in vergelijking met Steel, maar bovenal omdat Federer in de ogen van Mouton niet echt lekker werk tijdens de oogst. Vooral het verwijderen van de blaadjes is lastig, merkte hij in zijn vorige bijdrage al op.

Klepelen beste keus
De grond blijft in de winter vast liggen. In het voorjaar volgt een niet kerende grondbewerking. Wel zijn de oogstresten geklepeld. “Uit een oogpunt van stikstofvastlegging zou je de stronken beter kunnen laten staan, maar teelttechnisch gezien is klepelen de beste keus. Vorst en regen kunnen dan beter in die oogstresten indringen, en het vermindert de kans op knolvoetproblemen.”

Niet het makkelijkste jaar
Teelttechnisch gezien was 2009 niet het makkelijkste jaar, stelt Mouton een eerste balans opmakend. Verwijzend naar de droge zomer: “Ik heb in het begin te weinig water gegeven, waardoor de productie wat is achtergebleven. Gemiddeld is per planting steeds vier keer beregend. Dat was wel toereikend, maar de gift per keer was te krap: steeds zo’n 15 liter per vierkante meter per beurt, dus totaal zo’n 60 liter. Beter was misschien te starten met 20 liter, gevolgd door twee giften van 25 liter per keer.”

Melige koolluis
Drie weken gelden pikte de druk van melige koolluis nog even stevig. “Daar kun je niets aan doen. Eventueel kun je beregenen met een grove druppel om hem weg te spoelen. Dan moet je denken aan 30 liter water per vierkante meter.  Niet ideaal want in combinatie met grote druppels is dat slecht voor de bodemstructuur.”

Prijsvorming slecht
Slecht noemt Mouton ook de prijsvorming dit jaar. “Maar ik ben daar niet in meegegaan. De prijs is lang op 1 euro blijven hangen. Mijn ondergrens was 1,40 euro, ik ben daar niet onder gegaan; want die prijs moet het ook zijn. Soms moet je je zo’n houding permitteren, vind ik: een prijs van 1 euro per scherm is gewoon schandalig laag. Als je als gemiddelde bioteler dit jaar op 1,20 euro uitkomt, dan houd je uiteindelijk nog bijna niks over.”

Dommigheid van collega’s
De vraag naar de reden van deze prijsontwikkeling, levert een antwoord zonder omhaal op: “Zulke ondermaatse prijzen is een gevolg van dommigheid van de paar collega’s die tegen elke prijs willen verkopen, terwijl er in werkelijkheid geen broccoli te veel was. Ik vrees dat men te veel heeft gekeken naar de prijsvorming voor Nederlandse broccoli. Ik weet niet precies hoe die bij jullie is geweest, maar ik heb hier wel Nederlandse broccoli in de winkelschappen gezien voor minder dan 1 euro per stuk. Ik hoop dat Nederlandse telers dit stukje dan ook lezen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.