206 bekeken 3 reacties

Redactie GFActueel
De noodzaak voor een seizoen met een fatsoenlijk rendement is sterker dan ooit.


De oogst van wortelen en witlofpennen is in volle gang en de omstandigheden zijn tot nu toe ideaal. Onder voortdurend goede omstandigheden komt de oogst perfect in de opslag. Dit biedt een goede basis voor een soepele trek met goede resultaten. Ook voor peen geldt dat dit product zo met relatief weinig kosten consumentklaar gemaakt kunnen worden. De ervaring leert dat je met een goed product met een klein prijsje toch al gauw uit de kosten komt en dat is al heel wat waard in deze tijd.

Pluk ie al?
‘Pluk ie al’ is een gevleugelde uitdrukking onder glasgroentetelers. Bij witloftrekkers geldt dat voor de eerste nieuwe wortels van het trekseizoen, dat bij ons in de herfst begint. De aanloop naar de trek van de eerste nieuwe wortels wordt gevormd door de teelt van witlofpenen op het veld. Daar ben je afhankelijk van de kennis en kunde van jezelf en de akkerbouwer en vooral ook van de natuur.

Scherpst van de snede
Verder is het voor een goed resultaat in de trek ook vaak een teelt die op het scherpst van de snede gespeeld moet worden. Zoals ik al eerder berichtte: zaadjes zaaien in het laatste voorjaar op een akker valt vaak niet mee(met het perceel van die onweersbui is het nog goed gekomen met een opbrengst van 180.000 pennen per hectare), en in de herfst net voor dat het te nat wordt of gaat vriezen proberen om de wortels zonder veel grond in de kist te krijgen.

In de koelcel
Als ze dan in de koelcel staan dan ruik je als trekker iets als vers gemaaid gras maar dan anders, de eerste nieuwe wortels de koelcel zindert dan van verwachting wat gaat dit seizoen weer brengen, worden ze wat langer of korter groeien ze wat sneller af langzamer zitten er wat gevoeligheden in die samenhangen met het jaar waarin ze groeien.

Fatsoenlijk rendement
Dit seizoen is de zindering nog wat sterker dan normaal na drie seizoenen met slechte prijzen is de noodzaak voor een seizoen met een fatsoenlijk rendement sterker dan ooit. Daar komt bij dat de natuur in Frankrijk in de herfst veel te droog is geweest voor een goede wortelproductie, aangezien dit met 60% van de wereldproductie van witlof de belangrijkste speler op de markt is, is de verwachting dat we een seizoen met mogelijk goede prijzen tegemoet gaan gerechtvaardigd. Met in het achterhoofd dat dit wellicht geen structurele maar een incidentele verbetering is, is het toch meer dan welkom.Laatste reacties

 • no-profile-image

  oostlander

  Wat er volgens mij in Frankrijk tekort is hebben wij hier waarschijnlijk alweer te veel! Aan de binnenlandse prijs is nog weinig te merken dus die opleving die er deze herfst voorspeld is komt er niet. Het zou dan nog mogelijk zijn dat er later in het seizoen wat ruimte komt voor het lange export-lof. Prijzen liggen nu op hetzelfde nivo dan vorig jaar en toen was er geen calamiteit!!

 • no-profile-image

  jan overal

  Oostlander,net nog van Bart behoord dat jij deze prijs van 0,85 ct/kg reeel vind?

 • no-profile-image

  oostlander

  Jan, verklaar je nader!

Of registreer je om te kunnen reageren.