218 bekeken

Redactie GFActueel
Wie dacht dat de stroom aan asperges uit Peru zou kunnen afnemen, heeft het mis.

Peru is momenteel wereldwijd het toonaangevende land op gebied van productie en export van asperge. Telers maken even pas op de plaats als het om nieuwe aanleg gaat, maar dat lijkt van tijdelijke aard.

Economische crisis
De genoemde cijfers op het Internationale Asperge Symposium (IAS) over het areaal asperge in Peru in 2009 variëren van 22.000 tot 25.000 hectare. Een verschil van bijna anderhalf keer het Nederlandse areaal! In 2008 was er nog 28.000 hectare en de terugval is te verklaren door de economische crisis. 

Zaad al wel besteld
In een aantal landen waarnaar Peru exporteert, daalde de vraag naar asperge door economische crisis drastisch en dat betekende dat grofweg het areaal aan percelen dat in 2008 voor het laatst werd geoogst, niet werd vervangen door nieuwe aanleg. Het zaad daarvoor was al wel besteld, dus de daling van het areaal zal van tijdelijke aard zijn. Zeker omdat in een aantal Aziatische landen, zoals Indonesië en China, de binnenlandse vraag naar asperge stijgende is. De telers van Peru zien nieuwe afzetmogelijkheden en dat zal de aanleg van nieuwe percelen naar verwachting weer doen toenemen.

Volop woestijngrond
Bovendien is er geen gebrek aan maagdelijke (woestijn)grond. Alleen al het bedrijf Danper heeft 1.400 hectare woestijn aangekocht om asperge aan te leggen. Het water voor irrigatie is daar reeds beschikbaar, dus het is een kwestie van tijd totdat daar gebruik van wordt gemaakt…

Veel kennis
Wie dacht dat de stroom aan het grootste agrarische exportproduct van Peru wel eens zou kunnen gaan afnemen, kan dat voorlopig dus gerust vergeten. En dat er in Peru veel kennis is over de teelt, afzet en marketing van asperge, heeft het IAS wel bewezen!

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.