laatste update:12 nov 2009

Redactie GFActueel
‘Misschien dat er een enkel blaadje af moet, maar dat stelt niets voor’

Bart Spruit in Benningbroek oogstte vorige week zijn laatste radicchio, van het ras Leonardo. Dit was een planting van 24 juli. “Met 70 groeidagen kom je dan uit in de loop van oktober.” De planten hebben wel twee nachten nachtvorst te verduren gehad. Weliswaar was dat met anderhalve graad onder nul niet al te veel, maar wel genoeg om deze bollen niet langer vast te houden dan strikt noodzakelijk: “Snijden en meteen weg, want je loopt een risico op verkleuring.”

Bewaarras Rossini
Het was eigenlijk de bedoeling het seizoen af te sluiten met het bewaarras Rossini, maar dat kwam niet helemaal uit. Het idee was dat de opkweek van deze planten rond 5 juli klaar zou zijn. Door het groeizame weer meldde de plantenkweker zich al een kleine week eerder. Dat maakte dat de planten rond 1 juli de grond in gingen. Tweede punt was dat de veronderstelde groeiduur van 90 graden afnam tot 80 dagen, alweer door de gunstige weersomstandigheden. Een en ander resulteerde erin dat de oogst van Rossini al rond 20 september kon worden afgerond. Sindsdien staan deze planten in de koelcel, in poolbakken bij een halve graad boven nul. Op die manier bewaren gaat zonder veel moeite. “Ik heb al wat uitgeleverd, daar was geen werk aan. Het zal erop uitdraaien dat er de komende weken misschien een enkel blaadje af moet, maar dat stelt niets voor.”

Bewaarkwaliteit
Spruit heeft het ras Rossini voor het eerst, dus ook voor hem was het aanvankelijk afwachten hoe de bewaarkwaliteit zich zou gaan ontwikkelen. In vergelijking met het ras Erfano, dat al langer op de markt is, lijkt Rossini duidelijk een stap vooruit, constateert hij. “Qua tonnage en qua bewaarbaarheid. Al was Erfano het eerste jaar dat we dat ras hadden, ook heel goed. Het was toen nog wel wat zoeken naar de ideale plantdatum voor zo’n bewaarras. We leerden toen dat planten na half juli niet kan, omdat er dan geen bol meer in komt. Met deze Rossini hebben we bewust aangestuurd op planten rond 5 juli. Later planten zou misschien nog wel kunnen, maar het teeltrisico neemt dan ook toe.”

Voorlopige balans
Teelttechnisch gezien was het een relatief makkelijk jaar, maakt Spruit de voorlopige balans op, ‘’al zat het vooral in het begin wel tegen. Dat was met planten onder doek. Dat zijn niet de beste wortelmakers. Toen de bedekking eraf ging, viel dat net in een periode met veel oostenwind. Het gewas schoot in de stress. Dat was in april en mei, dat heeft toen behoorlijk wat productie gekost. Sindsdien is het vlot gegaan, totdat tegen het eind van de teelt luis nog even stevig parten speelde. De groeitijd neemt dan flink toe, dan red je het niet meer met de zaadcoating alleen. Als noodrem is dan alleen Pirimor inzetbaar. “Daar zijn we slecht mee af. Goed dat er volgend jaar - als de verwachtingen uitkomen - een nieuw middel beschikbaar komt.” De meeldauwbestrijding is een kwestie van erop zitten met Previcur. “Ook een lastig verhaal, want dat is het enige middel dat we hebben.” 

Of registreer je om te kunnen reageren.