287 bekeken 3 reactieslaatste update:3 nov 2009

Redactie GFActueel
De discussie rond het PT illustreert waarom tuinders nooit meer tot eenheid zullen komen.

Deze week had tv-programma Een Vandaag weer eens een itempje over de productschappen. Het was vrij plichtmatig in elkaar gezet. Er was een cameraploeg naar een opstandige bollenteler gestuurd. De man mocht vertellen dat hij al jaren niet betaalde en dat hij met de dwangbevelen in naam der koningin zijn hele kamer wel kon behangen. De argumenten van de man tegen de heffing van het Productschap Tuinbouw klonken vertrouwd en bekend. ‘We moeten heffing betalen op basis van omzet, ook als we geen cent winst maken of zelfs verlies lijden.’ ‘We zijn gedwongen heffing te betalen, maar we hebben niks te vertellen.’ En natuurlijk: ‘Ze doen niks wat nuttig is voor mijn bedrijf’. Op ontwapenende manier vertelde de man niks nieuws en niks schokkends.

Belegd kapitaal

De cameraploeg was vervolgens naar Zoetermeer afgereisd en daar hadden we PT-voorzitter Tjibbe Joustra, die ook niks nieuws te melden had en niks schokkends: ‘We geven geen cent uit zonder dat de sector via de dragende organisaties daar toestemming voor geeft.’ Hup met de camera naar Den Haag waar VVD-kamerlid Aptroot zijn vaste riedel afdraaide, met de melding dat de schappen met zijn allen bij elkaar op een financiële reserve zitten van 230 miljoen euro. En dan nog even naar de woordvoerder van de NVAF. Item klaar. Overigens heeft het PT om precies te zijn 48 miljoen financiële vaste activa: 43 miljoen in belegd kapitaal, 2,5 miljoen aan leningen (onder meer aan bijvoorbeeld Stichting Robolof) en 2,5 miljoen in de deelneming in het Stallingsfonds Glastuinbouw en 96,6 miljoen vlottende activa (liquide middelen zoals spaarrekeningen en deposito's). Met drie muisklikken te vinden op de PT-website tuinbouw.nl.

Kruiwagen

Op degroentenenfruit.nl leverde het toch nog wat reacties op van onze vaste reageerders. Een daarvan was veelzeggend. ‘Oostlander’ zegt: “De taken van het PT (beetje heffingen verdelen) kunnen zo door LTO overgenomen worden. Alle telers weer in één kruiwagen en iedereen verplicht meebetalen met alle lasten, mooi overkoepelend geregeld. Wanneer je bij LTO het niet eens bent kun je weg, bij het PT niet.” Met andere woorden: ik ben voor met zijn allen in één kruiwagen, maar ik wil elk moment dat ik het er niet mee eens ben er uit kunnen stappen. Zoals de tuinders dat ook massaal bij veilingen hebben gedaan en bij LTO. Als je zo van eenheid houdt, dan zou je juist fan moeten zijn van het laatste bastion van eenheid: het PT.

Waarnemingsvermogen

Oostlander staat niet alleen in zijn kritiek. Uit een serieuze meningspeiling kwam twee weken geleden niet voor niets het rapportcijfer van 5,2 voor het PT rollen. Een hoop werd weer afgeschoven op communicatie. Die zou niet goed zijn. Als Joustra zegt: het ligt aan het waarnemingsvermogen van betrokkenen, dan slaat hij de spijker op de kop. Op de website van het PT staat werkelijk alles, open en bloot, voor iedereen te vinden. Een bizar lange lijst onderzoeksprojecten - allemaal goedgekeurd door de sectoren, de meeste nuttig, sommigen misschien iets minder – is vrij doorzoekbaar. Met één knop kun je zelf een aanvraag voor PT-subsidie indienen. Alle vergaderstukken zijn te vinden. Nieuws uit de sectoren. Telefoonnummers en emailadressen van de wakkere PT-medewerkers. Hartstikke mooi. Maar getuige die 5,2 valt het inderdaad kennelijk buiten het waarnemingsvermogen van de tuinder. En als je daar niks aan doet, dan ga je met het grootste gelijk van de wereld toch gewoon naar de kelder waar ook het Landbouwschap al ligt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  handrie tuinder

  Je hebt gelijk Ton.
  De eenheid is ver te zoeken. Helaas is het LTO er niet in geslaagd de tuinders in Nederland juist te bedienen. Ze zijn ONZICHTBAAR en helaas wordt je dan vroeg of laat overbodig. Laten we op zijn minst het PT hoog houden, want dit instituut doet nog veel aan onderzoek en de broodnodige marketing.

 • no-profile-image

  Robert Bergenhenegouwen www.detuinder.com

  @Ton

  Citaat: De discussie rond het PT illustreert waarom tuinders nooit meer tot eenheid zullen komen.

  Scherp gesteld. Maar geen correcte conclusie.

  - Er is een tevredenheidsonderzoek geweest en daaruit bleek dat men niet tevreden was met de resultaten van het PT.

  - Daarnaast bestaat er de NVAF, een club ondernemers die niet gediend zijn van gelduitgave aan projecten waar zij niet bij betrokken zijn of aan mee willen doen.

  - Verder hebben we nog de verborgen onderzoeken. Onderzoeken die jaren geleden door het PT uitgevoerd zijn en pas na veel aandringen weer onder tafel vandaan kwamen.

  Allemaal zaken die niet in het voordeel van het PT pleiten. En het vertrouwen in de organisatie doet verminderen.

  Toch is enige nuancering op zijn plaats. Wij zijn als tuinbouw sector gebaat bij een collectief orgaan dat onderzoeken en projecten die onze sector ondersteunen financiert. Of wij het daar in financieel moeilijke tijden wel of niet mee eens zijn.

  Uit de reacties op de tuinder.com lees ik dat 78% van de sector helemaal niet tegen één orgaan is, zeker niet als dat orgaan onderzoeken/lobbywerk en onderneming ondersteunend werkt. Alleen moet het er wel één zijn en niet vier of vijf. Nu is het namelijk zo dat we lid zijn van LTO noord / Glaskracht, en/of de ZLTO, en/of de LLTB en/of de NVAF en ook nog eens afdracht moeten betalen aan het PT. Het zou mooi zijn om alle bestaande organisaties op een hoop te vegen. Alleen is daar draagvlak voor nodig. Draagvlak om de besturen uit de sector te herstructureren, zodanig dat de kosten naar beneden gaan en dat de snelheid en effectiviteit omhoog gaat.

 • no-profile-image

  R. Welles

  Robert,

  Wow!!! zo is het!!

Of registreer je om te kunnen reageren.