Doorgaan naar artikel

Markt: Aspergeprijs piekt voor Pasen, aanvoer erna

In het begin van de paasweek piekte de prijs van asperge door een beperkt aanbod. In de loop van de week liep dat aanbod door het mooie weer redelijk snel op, maar bleef het prijsniveau toch op een mooi peil.

Op 1 april noteerde ZON fruit & vegetables voor de sortering AA Extra Wit een prijs voor de klok van € 7,27 per kilo. Daarna ging de prijs geleidelijk omhoog tot de piek op maandag 11 april van € 15,45. Met het stijgen van de aanvoer in de paasweek zakte de prijs geleidelijk naar € 11,73 op Goede Vrijdag. Dat de prijzen zich op dit niveau konden handhaven had vooral te maken met de vraag vanuit de retail, want die zaten in de week voor Pasen echt te springen om asperges.

Op de dinsdag na Pasen viel de prijs ineens ver terug tot € 5,35. Enerzijds logisch omdat de vraag traditioneel na Pasen terugvalt en anderzijds logisch omdat het afgelopen dinsdag om een aanvoer van de vier dagen daarvoor ging. Op woensdag zakte de prijs nog iets verder naar € 4,50, vandaag was dat € 3,60.

Aanvoer ZON

Op 11 april, de dag van de piekprijs, werden bij ZON in totaal ruim 12,8 ton asperge aangevoerd. Op 12 april was dat ruim 15,8 ton en daags daarna 17,8 ton. De aanvoer liep verder op naar bijna 19,6 ton op donderdag. Op Goede Vrijdag werd 17 ton aangevoerd.

Op de dinsdag na Pasen piekte de aanvoer op maar liefst 37 ton, de dag erna was het 25,7 ton. Donderdag loopt de aanvoer toch weer op naar 35,5 ton.

The Greenery

Bij The Greenery werd op 1 april € 8,65 per kilo voor de klok betaald voor de sortering AA X-Wit. Daar liep de prijs tot 12 april op naar een prijs van € 15,25. Vanaf toen sloeg de stijgende prijstrend om in een dalende tot € 11,95 op 15 april en € 5,55 op 19 april. Gisteren zakte de prijs naar € 5,10 en vandaag naar € 3,65.

Prijsverwachting

De verwachting is dat de prijs in de komende dagen weer iets zal aantrekken, ook omdat de voorspelde wat lagere temperaturen en de huidige piek in de aanvoer ervoor zullen zorgen dat de aanvoer enigszins afgeremd zal worden.

Asperge in de supermarkt

Albert Heijn, Plus en Jan Linders vragen deze week en de afgelopen twee weken volgens supermarktscanner.nl € 13,98 per kilo. Bij Jumbo en Hoogvliet kosten ze deze week € 11,98. Bij Coop waren ze tot en met dinsdag 19 april in de actie voor € 9,98 per kilo. Dekamarkt is vorige en deze week de duurste met een prijs van € 14,98.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin