Doorgaan naar artikel

Hoe maak je prei weer hip?

Studenten van de Brightlands Campus Greenport Venlo hebben in opdracht van BASF een plan bedacht om consumenten drie keer per week prei te laten eten.

Hoe zorg je ervoor dat prei weer hip en happening wordt? Met deze challenge van het groentezaadbedrijf van BASF gingen studenten aan de slag tijdens de GreenFood4Health Challenge die begin april plaatsvond op Brightlands Campus Greenport Venlo. Hoe kun je een plan of aanpak bedenken om consumenten minimaal drie keer per week prei te laten eten?

Marktleider in preirassen

Jara van den Bogaerde, scientist Co-innovation bij BASF: “Prei is voor ons bedrijf een belangrijk gewas: we zijn er marktleider in. Het is gezond en lekker, maar mensen associëren het met ouderwets en saai. Hoe maak je van prei een product waar mensen vaker naar grijpen zodat het, net als brood en yoghurt, een hoofdbestanddeel wordt van ons wekelijkse dieet?”

Leak Year

De studenten kwamen met een mix van oplossingen. Er is gekeken naar het product zelf, de strategie en de marketing. Naast nieuwe kreten en slogans om prei aantrekkelijker te maken, hebben ze onderzoek gedaan naar andere producten die succesvol in de markt zijn gezet: hoe is dat gedaan en wat kunnen wij ervan leren? Daarnaast stelden ze voor om ‘het jaar van de prei’ ofwel Leek Year te introduceren voor kleuterklassen. Kinderen leren dan iedere maand iets nieuws over de prei waardoor ze de groente misschien meer gaan waarderen.

Kleur en smaak

Er is ook gekeken naar de kleur en smaak van prei. Uit literatuuronderzoek bleek dat groen geen aantrekkelijke kleur is voor de consument. “Door prei te kruisen, kun je misschien een ander kleur prei ontwikkelen. Ook zou er naar de smaak van prei gekeken kunnen worden zodat je meer smaakvariatie krijgt, bijvoorbeeld prei met een ui- of knoflooksmaak.

Het preiteam van BASF gaat de uitkomsten van de challenge meenemen in de verdere ontwikkeling van de bedrijfsstrategie rondom prei.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin