Doorgaan naar artikel

Voorschriften gewasbescherming minder nageleefd

De naleving van wet- en regelgeving bij de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen in open teelten tussen 2015 en 2019 is met 15% gedaald. Dat stelt de NVWA vast. In 2019 lag het nalevingspercentage op slechts 67%.

Als een reden voor het lage nalevingspercentage van 67% noemt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat er bij telers onvoldoende kennis is van de regels. Andere redenen zijn dat telers de regels vaak ervaren als onduidelijk en onrechtvaardig. Ook twijfelen ze aan het nut van de benodigde investeringen om aan de regelgeving te kunnen voldoen, omdat de ervaring leert dat de regels vaak veranderen.

Onderzoekmethode

Het onderzoek dat de NVWA op verzoek van de minister van landbouw uitvoerde, bestond uit zeven diepte-interviews met telers uit de diverse open teelt-sectoren, zoals akkerbouw, vollegrondsgroente, fruitteelt, boomkwekerij en bloembollenteelt. Verder hebben telers uit verschillende sectoren in de open teelten online een enquête ingevuld.

De focus lag in het onderzoek op drie verschillende driftreducerende maatregelen waaraan telers moeten voldoen: de 75%-driftreductie maatregel, het gebruik van een kantdop en additionele driftreducerende maatregelen op het wettelijke gebruiksvoorschrift.

Vervolgacties

De NVWA neemt op basis van de onderzoeksresultaten een aantal vervolgstappen. Zo zal er duidelijke informatie moeten zijn over driftreducerende maatregelen en zullen die regels moeten worden geduid. Daar waar er onduidelijkheden en/of tegenstrijdigheden in de wet- en regelgeving zijn, zal de regelgever een seintje moeten krijgen zodat de regelgeving kan worden aangepast, aldus de NVWA.

Nader overleg

De NVWA heeft voor de uitwerking van deze vervolgstappen de samenwerking met alle betrokken partijen gezocht om gezamenlijk de naleving te vergroten. Een eerste overleg met de partijen is geweest. In vervolgoverleggen werken de zij de aanpak en taakverdeling verder uit.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin