Doorgaan naar artikel

Telersvereniging De Schakel heeft contractprijzen verhoogd

De coöperatieve telersvereniging voor industriegroenten De Schakel heeft in de contracten voor 2022 met haar circa 350 actieve leden de prijzen met 5 tot 14% verhoogd.

De prijsverhogingen zijn met de leden van De Schakel per product afgesproken, vertelt directeur Cees Geven. De vraag is of de nieuwe prijzen toereikend zijn om alle kostenstijgingen op te vangen en, belangrijker, of de afnemers van de industriegroenten bereid zijn die hogere prijzen te betalen. Met enkele afnemers zijn al afspraken gemaakt, aldus Geven, voor de rest moet dat op korte termijn duidelijk worden. De Schakel opereert in beginsel vraaggericht, met telers wordt niet meer product vastgelegd dan wat al is verkocht of waarvan verkoop verwacht wordt. “De daarvoor benodigde afspraken en bouwplannen moeten op korte termijn gemaakt worden. De onderhandelingen met de afnemers van de groenten van De Schakel worden uitgevoerd door ketenpartner VanRijsingenGreen.

Diepvries

Geven reageert desgevraagd vanwege het trekkerprotest door West-Vlaamse groententelers bij verschillende industriële diepvriesbedrijven in de regio Ardooie – Roeselare. Reden voor hun actie is de weigerachtigheid van de vriesbedrijven om prijzen te betalen die gelijke tred houden met oplopende teeltkosten. De diepvriesbedrijven zijn bereid prijsverhogingen maximaal 5% te accepteren, aldus de Belgische Boerenbond. Volgens de organisatie kunnen die echter tot wel 20% hoger uitvallen dan in de afgelopen jaren.

De telers van De Schakel vertegenwoordigen een areaal van circa 8.000 hectare. Een derde hiervan ligt in Nederland, de rest in omringende landen.

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin