Doorgaan naar artikel

Teler mag asperges van één perceel in winkel leggen

Een aspergeteler mag asperges van slechts één perceel verkopen vanuit een verkooppunt. Verkoop van andere asperges van zijn bedrijf leiden tot een dwangsom.

Dat oordeelt Rechtbank Zeeland-West-Brabant over een aspergeteler in de gemeente Alphen-Chaam. Deze teler kreeg van de gemeente toestemming voor een verkooppunt aan een gepacht aspergeperceel. Toen hij daar ook asperges van andere percelen uit zijn bedrijf verkocht, wilde de gemeente een dwangsom opleggen. Dat is terecht, oordeelt de rechter.

Bestemming bepalend

De teler beschikt niet over een vergunning voor productiegebonden detailhandel voor dat verkooppunt. De teler is van mening dat hij wel beschikt over zo’n vergunning. Dat vereist echter dat het perceel een agrarische bestemming heeft. Het perceel heeft echter de bestemming ‘agrarisch met landschaps- en natuurwaarde’. Bovendien heeft de teler een ander verkooppunt op zijn bedrijf waar hij asperges kan verkopen van overige percelen.

Bezwaarschrift andere teler

Voor de rechter is belangrijk dat de teler zelf aangaf alleen asperges van dat perceel aan te bieden op het verkooppunt van dat perceel met landschappelijke waarde. Op dat perceel staat een klein gebouw dat hij tijdelijk als verkooppunt mag inzetten voor product van dat perceel alleen. De teler had dat eerder ook zelf in een bezwaarschriftenprocedure aangegeven. Een concurrerende teler had namelijk bezwaargemaakt tegen het verkooppunt.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin