Vollegrond

Nieuws

Steinernema-aaltje maakt korte metten met koolvliegei

De nematode Steinernema feltiae is in staat om de druk van koolvlieg een stuk te reduceren. Dat bleek dit voorjaar in een demo van toeleverancier CZAV en Koppert Biological systems bij zes spruitkooltelers.

De Steinernema-aaltjes parasiteren de maden van de koolvlieg, en scheiden na de parasitering een bacterie af die er vervolgens voor dat de maden het loodje leggen. De koolvliegdruk was het afgelopen voorjaar weliswaar niet extreem, maar wel dusdanig dat bij niet behandelen er plantwegval was door de koolvlieg. Met de aaltjesbehandeling was dat aanmerkelijk minder, aldus CZAV-adviseur Trude Zonneveld.

Meermalen behandelen

De gel waarin de aaltjes waren opgelost, werd net voor het planten met een rugspuit over de trays met planten gespoten. Na het planten werd de behandeling nog vier keer herhaald met een interval van een week. Het benodigde aantal herhalingen is in de praktijk afhankelijk van hoe lang de koolvliegdruk aanhoudt.

Het was aanvankelijk de bedoeling de eerste aaltjesbehandeling uit te voeren met het SPP-systeem op de plantmachine (SPP, Shot Per Plant). Daarmee wordt via een gaatje in de plantuitdrukker in het plantkouter een vloeistof rond kluit van de plant gedoseerd. Vanwege de stroperigheid van de aaltjesoplossing ging dit niet goed en werd gekozen voor vooraf doseren op de tray. Dit euvel is op te lossen, maar kost tijd.

Vocht noodzaak

Voorwaarde voor een goede werking van de aaltjes is dat de bodem gedurende de behandelperiode vochtig is en blijft. Door natuurlijke neerslag of door beregening. Dit laatste lijkt bezwaarlijker dan het is. Onder droge omstandigheden is de overlevingskans van koolvliegeieren immers altijd lager – en is er vaak minder urgentie om te bestrijden – dan onder vochtige omstandigheden. “Daar ligt de kans voor dit product, aldus Zonneveld.

Koppert brengt de Steinernema feltiae op de markt onder de productnaam Entonem. De aaltjes worden door meer leveranciers geleverd voor de bestrijding van uiteenlopende soorten insecten.

Of registreer je om te kunnen reageren.