Doorgaan naar artikel

Noord-Holland onderzoekt waterstof in agribusiness

Met een pilot en een demo van de EOX-waterstoftrekker is regio Noord-Holland Noord gestart met een verkenning van de mogelijkheden van waterstof in de agribusiness.

Een groep vollegrondsgroentetelers vanuit De Kop van Noord-Holland was onlangs aanwezig op de demonstratie- en informatieavond van de EOX-waterstoftrekker. Tijdens deze avond werd een toelichting gegeven op de pilot ‘H2 in Agri Deal’. Daarin wil een aantal partijen vorm gaan geven aan de energietransitie binnen de regio Noord-Holland Noord, en hierbij NHN positioneren als testbed voor waterstofketens in de agribusiness, meldt vollegrondsgroente.net.

Breed initiatief

De ontwikkelaar van de trekker Paul van der Ham ging die avond samen met de telers in een verdiepingssessie in op de mogelijkheden in de vollegrondsgroenteteelt. De inzet van deze machine in de kop van Noord-Holland wordt ondersteund door breed initiatief voor de stap naar waterstof als energiedrager. Daarbij worden zowel de haven van Den Helder, de productie van waterstof, de logistiek en de opslag voor meerdere sectoren ontwikkeld. Greenport Noord-Holland Noord is trekker van dit initiatief.

Waterstofproductie voor EOX-trekker

Een voorbeeldproject waaraan het consortium werkt, is het realiseren van een pilot van waterstofproductie voor gebruik in trekkers. Hierbij wordt door de waterstofmolen van Hygro (op de TNO-testsite in Wieringermeer) lokaal waterstof opgewekt. Deze waterstof wordt via Avia-Marees afgezet en ingezet in de EOX-trekker van H2Trac.

Loonbedrijf Sturm-Jacobs en agrarisch onderzoekcentrum Vertify zijn in beeld om de toepassing van de trekker in de praktijk te gaan toetsen. Na de start van het pilotproject willen de initiatiefnemers verder doorpakken.

Ingebouwde specificaties in EOX-trekker

De EOX-trekker is ontwikkeld vanuit het idee var een minimale bodemimpact. H2 Trac, de fabrikant van de EOX, heeft de volgende specificaties ingebouwd:

  • variabele spoorbreedte tot 3 meter;
  • volledig spoorvolgend door vierwielbesturing;
  • traploos elektrisch aangedreven;
  • ingericht voor gebruik van bestaande machines;
  • mogelijkheid van waterstofaandrijving van de elektromotoren.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin