Vollegrond

Nieuws

Biologisch in Duitsland snelt naar 10% aandeel

In alle windstreken van Duitsland neemt de biologische landbouw toe. Landelijk gezien is inmiddels de grens van 10% bereikt, blijkt uit de landbouwtelling van 2020. Van de bedrijven althans. Qua oppervlakte is bio gegroeid van 5,6% in 2010 naar 9,6% in 2020. Maar er zijn wel grote verschillen.

In Hanzestad Bremen, de kleinste deelstaat van Duitsland, heeft de biologische landbouw inmiddels een aandeel van 22,7% in de totale agrarische sector. Ook de andere stadsdeelstaten (Berlijn en Hamburg) kennen een relatief vrij groot aandeel biologische landbouw binnen hun grenzen. Maar landelijk tellen zij nauwelijks mee, simpelweg omdat deze kleine deelstaten maar weinig hectares hebben.

Beieren koploper biologische landbouw

De deelstaat met van oudsher al de meeste hectares biolandbouw is Beieren. Daar wordt op 375.000 hectare op biologische wijze geteeld. Deze oppervlakte wordt bewerkt door bijna 10.000 bedrijven. Voor Duitse begrippen zijn het gemiddeld kleine bedrijven met zo’n 38 hectare elk. In de afgelopen tien jaar is het aandeel bio daar wel verdubbeld van 6,1 naar 12,1%.

De aan Nederland grenzende deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen zijn in de omschakeling naar biolandbouw de slechtste jongetjes in de Duitse klas. Nedersaksen haalt nog geen 5%. Noordrijn-Westfalen doet het in dat opzicht niet zo heel veel beter met 5,7% van het totale areaal.

In navolging van Beieren worden in Duitsland de grootste stappen gezet in Zuidwest-Duitsland. In Rijnland-Palts, Hessen en Baden-Württemberg zijn in de afgelopen tien jaar flinke stappen gezet. Daar varieert het aandeel biologisch inmiddels van 11,3% in Rijnland-Palts tot 15% in Hessen.

In het Noordoosten – zo rond Berlijn – was het aandeel biologisch tien jaar geleden in verhouding al redelijk groot. Daar is in de afgelopen tien jaar nog wel wat bijgekomen, maar deze stappen zijn wat kleiner. In Brandenburg groeide het aandeel van 10,6% in 2010 naar 13,3% in 2020.

Omschakelen naar biologisch

Mecklenburg-Voorpommeren zit daar nog net iets onder met 12,2% in de totale landbouw daar. Opvallend daarbij is dat er in Mecklenburg-Voorpommeren wel relatief wat meer bedrijven zijn omgeschakeld. Eén op de vijf bedrijven boert daar inmiddels op biologische wijze. Dat zijn dan bedrijven met gemiddeld zo’n 165 hectare te bewerken land. In die regio zitten relatief kleine bedrijven, want het gemiddelde bedrijf telt daar 280 hectare, blijkt uit cijfers van het statistische bureau Destatis.

De totale oppervlakte aan biologische landbouw in Duitsland steeg in 2020 naar 1,6 miljoen hectare. Dat is bijna evenveel als de hele Nederlandse akkerbouw en veehouderij aan grond in gebruik heeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.