Doorgaan naar artikel

Zelf distelkaart maken met drone

Wie over een drone beschikt met standaardcamera kan met wat digitale vaardigheden zelf een distelkaart maken. Dat leerde onlangs Bart van Loon in Slootdorp. Op de camerabeelden zijn de distels op kleur goed te onderscheiden van de spinazie.

WUR-expert Koen van Boheemen hielp hem met wat in eerste instantie niet lukte. Van Boheemen liet na demonstratie een handleiding achter. “Het is makkelijk om uit te voeren, maar je moet weten hoe het moet. Even je verstand op nul en dan stap voor stap de instructies volgen. Na een paar keer oefenen kun je het”, aldus Van Boheemen, die de handleiding als videomateriaal aanleverde.

Distelplekken intekenen

Van Loon legt uit dat zo’n 5 à 6 foto’s per perceel in Adobe Photoshop worden gecombineerd tot een overzichtskaart. Hier overheen wordt Google Maps gelegd. Je tekent zelf de distelplekken in. Het programma QGIS legt hier dan op basis van de hoekpunten van het perceel coördinaten onder. Hier wordt de spuitkaart van gemaakt.

Een tweede struikelblok was aanvankelijk de communicatie met de Trimble (gps, spuiten met taakkaarten) en de spuit, maar ook dat werd opgelost. Van Boheemen: “Dit kan altijd, handmatig een gebiedje inteken kost niets. Nu doe je met de grote spuit, wat je vroeger met de rugspuit zou doen. Omdat het om stekelplekken gaat, is meer precisie niet nodig.”

Van Loon: “Het gewas krijgt wel een tik, maar ook bij concurrentie van stekels groeit het niet voorspoedig. Bovendien, als ik ze nu aanpak heb ik daar volgend jaar nog profijt van. Je kunt stekels niet laten gaan.”

Van loon teelt aardappelen uien, witlofwortels en spinazie voor de zaadteelt.

Bron: Nationale Proeftuin Precisie Landbouw (NPPL)

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin