Vollegrond

Nieuws

Water schaadt productie Belgische industriegroente

Over hoeveel hectare het gaat, is niet duidelijk, maar zeker is dat de Belgische productie van industriegroente een flinke tik heeft gekregen. Oorzaak is de regenval, met hoeveelheden tot wel 200 millimeter.

Er is veel zorg over de schade die de watersnood heeft veroorzaakt, meldt de Federatie van de Belgische groenteverwerkers (Vegebe) op 26 juli op de nieuwssite Vilt. Vooral erwten, tuin- en sperziebonen zouden zwaar getroffen zijn: door het wegspoelen van gewassen of doordat oogstmachines niet het land op kunnen. Dit laatste probleem zou met name bij erwten aan de hand zijn. De huidige problemen komen bij de problemen die dit voorjaar ontstonden doordat er niet op tijd gezaaid kon worden, aldus belangenorganisatie Vegebe.

Wijndruiven

Belgische wijnboeren hebben minder direct problemen, doordat veel wijngaarden tegen de flanken van heuvels liggen. Wel wordt gevreesd voor de productie vanwege de hoge schimmeldruk onder invloed van het vochtige weer en de natte bodem.

Of registreer je om te kunnen reageren.