Vollegrond

Nieuws

Nieuwe autonome werktuigdrager vanuit Noorwegen

De Noorse start-up AutoAgri werkt aan een autonome werktuigdrager. De veldrobot onderscheidt zich van anderen door een elektrische aandrijflijn en compatibiliteit met bestaande werktuigen.

De ingenieurs van het Noorse start-up-bedrijf AutoAgri werken sinds 2018 aan hun autonome IC-serie werktuigdrager. Deze veldrobot draagt werktuigen tot 2.000 kilo achter de voorwielen met een in het midden gemonteerde categorie 2-driepunthefinrichting. Die hef is voorzien van een elektrisch aangedreven aftakas die 540 tot 1.000 toeren per minuut draait en twee dubbelwerkende hydraulische ventielen. AutoAgri plaatst de hefinrichting in het midden van het voertuig, om met een lichtgewicht robot toch zware lasten te kunnen dragen en zo het totale gewicht te beperken.

Momenteel werkt de fabrikant aan zijn introductiestrategie voor andere continenten en landen. - Foto: AutoAgri
Momenteel werkt de fabrikant aan zijn introductiestrategie voor andere continenten en landen. - Foto: AutoAgri

Draait om z’n as

De aandrijflijn is ofwel volledig elektrisch (model ICS 20 E), of een plug-in-hybride (die heet ICS 20 HD). Beide versies bevatten lithiumbatterijen en de ICS 20 HD heeft een 60 pk sterke Stage 5-dieselmotor in combinatie met een generator.

Alle vier de wielen worden aangedreven en kunnen 360 graden sturen. Daarmee moet de AutoAgri IC-serie maximaal wendbaar zijn en de mogelijkheid geven om in alle richtingen te rijden en om zijn eigen as te draaien. De navigatie is gebaseerd op RTK-gps.

De veldrobot onderscheidt zich van anderen door een elektrische aandrijflijn en compatibiliteit met bestaande werktuigen. - Foto: AutoAgri
De veldrobot onderscheidt zich van anderen door een elektrische aandrijflijn en compatibiliteit met bestaande werktuigen. - Foto: AutoAgri

Dit najaar verkrijgbaar

AutoAgri richt zich zowel op agrarische als gemeentelijke gebruikers en neemt nu bestellingen op voor een pilot-serie dit najaar in Noorwegen. Momenteel werkt de fabrikant aan zijn introductiestrategie voor andere continenten en landen.

Of registreer je om te kunnen reageren.