Vollegrond

Nieuws

Markt: Preiprijzen na recordpiek flink omlaag

Na de recordprijzen in de laatste dagen van mei zijn de preiprijzen flink omlaag gegaan. In België handhaaft de prijs zich op een wat hoger niveau dan in Nederland.

Op 20 mei was de vraag nog of de preiprijzen een seizoenrecord zouden halen. Begin juni kon die vraag met ja worden beantwoord. Bij The Greenery piekte de prijs op 25 mei voor de sortering Lang Wit op € 2,12 per kilo, bij ZON fruit & vegetables was dat op 31 mei op een prijs van € 2,49. De vroege zomerprei kende een moeizaam groeiseizoen en de eerste oogst viel op menig bedrijf dan ook wat later dan gepland. Dat resulteerde eind mei in nog meer schaarste aan prei met de genoemde piekprijzen tot gevolg.

Prijsvorming nieuwe prei

Sinds die pieken ging het prijsniveau omlaag en maakte de oude prei geleidelijk plaats voor de aanvoer van nieuwe prei. De aanvoer van nieuwe prei startte bij ZON op 8 juni. Voor blok 1 nieuwe prei werd toen € 1,70 per kilo betaald. Daarna is sprake van een fluctuerende prijsvorming. Op 10 juni werd voor de klok 85 cent betaald, op 14 juni was dat € 1,05. Daarna zakte de prijs weer geleidelijk tot 47 cent op 23 juni. Vervolgens gingen de prijzen opnieuw omhoog tot € 1,06 op 28 juni om daarna te dalen tot 58 cent op 1 juli.

Aanvoer ZON

De aanvoer voor de klok bedroeg twee weken geleden ruim 188 ton aan oude en nieuwe prei samen. Vorige week (de week van 23 juni) was dat bijna 140 ton met alleen nog nieuwe prei en deze week is er tot en met donderdag 1 juli ruim 105 ton aangevoerd.

Prijsbeeld REO Veiling

Op REO Veiling liepen de prijzen vanaf begin mei geleidelijk op van € 1,27 op 5 mei voor de sortering 3-4 FLMW tot € 1,98 op 27 mei. Rond het laatste weekend van mei zakte de prijs even om op 2 juni te pieken tot € 2,21. Ook bij REO daarna in grote lijnen een dalende prijstrend die op 18 juni eindigt met een prijs van 75 cent. Daarna is sprake van een stabilisatie met prijzen tussen 76 en 91 cent voor de sortering 3-4 FLW.

Jonge prei

Op 2 juni startte bij REO de aanvoer van jonge prei voor de klok met een aanvoer van 21,6 ton. Voor de (dunnere) sortering +15FLMW werd toen € 2,06 per kilo betaald. Op 4 juni was de aanvoer 37,9 ton en de prijs € 2,20. De aanvoer van jonge prei neemt sindsdien geleidelijk toe en zat op 30 juni op 86,9 ton.

De prijsvorming is ook bij REO wisselend met in week 23 een dalende lijn van € 2,11 op maandag naar € 1,14 op vrijdag. Daarna fluctueren de prijzen, op woensdag 16 juni werd € 1,54 betaald, op maandag 21 juni 78 cent en op woensdag 23 juni € 1,25. Daarna zakte de prijs licht tot € 1,09 op 30 juni.

Prei in de supermarkt

Deze week zijn de supermarkten vrij eensgezindheid in de prijsstelling van prei. Albert Heijn, Plus, Jumbo, Coop en Dekamarkt rekenen volgens supermarktscanner.nl alle vijf 65 cent per stuk. Bij de Vomar zit de prijs op 59 cent en bij Dirk loopt een actie met prei voor 39 cent.

Prognose: prijs ongewis.

Of registreer je om te kunnen reageren.