Doorgaan naar artikel

Nieuw Bremiafysio 37 benoemd

Vanwege de internationale verspreiding in sla is een Bremia-fysio nu officieel benoemd als Bl:37. De International Bremia Evaluation Board Europe (IBEB-EU) heeft Bl:37EU als officieel nieuw Bremia-fysio in sla benoemd.

De meeste van de in 2019 en 2020 gevonden en verzamelde 500 isolaten behoren tot lokale stammen. Het nu tot Bl:37 benoemde isolaat werd aanvankelijk alleen gevonden in Frankrijk, maar is inmiddels ook aangetroffen in productieregio’s voor sla in Spanje, Portugal en in Italië. Wereldwijd zijn de fysiovarianten BL:34, 35 en 36 het meest verspreid, want in 20 procent van de besmettingen worden specifiek deze isolaten aangetroffen.

Nog niet in Nederland

De IBEB-EU verwacht dat Bl:37, aangeduid als een extra besmettelijke variant van BL:36, zich ook in andere (noordelijke) slateeltgebieden in Europa zal vestigen. De organisatie benadrukt het belang van een goede chemische bestrijding, voldoende hygiëne, en van de inzet van slarassen met resistentie tegen BL:37.

Zaadfirma’s Enza Zaden, Rijk Zwaan en Bejo geven aan dat het overgrote deel van hun beschikbare rassen al resistent blijken tegen Bl:37.

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin