Vollegrond

Nieuws

Markt: Op preiprijzen valt (bijna) peil te trekken

Met prijzen van gemiddeld € 1,40 tot € 1,50 per kilo vormt de prijslijn van de meest gangbare sortering prei de laatste weken een redelijk rechte lijn. De verwachting blijft dat ook het nieuwe preiseizoen voortvarend van start zal gaan als het om de prijsvorming gaat.

Sinds half februari zit er een gapend gat tussen de prijsvorming van dit jaar en van de twee voorgaande jaren. In positieve zin dan wel te verstaan. Sinds half april stabiliseren de veilingprijzen zich op een niveau van rond € 1,40 per kilo bij REO voor de sortering 3-4 FLMW, en gemiddeld iets boven de € 1,50 voor de sortering Lang Wit bij ZON fruit & vegetables. Omdat er geen grote hoeveelheden prei in de koelcellen terechtgekomen zijn, zal het aanbod totdat het nieuwe preiseizoen goed lost barst aan de krappe kant blijven, met een blijvend goede prijsvorming tot gevolg.

Lage veilingaanvoer

Een voordeel van het koude voorjaar is dat de schotvorming heel traag doorzet en de vraag naar ‘wintergroenten’ langer aanhoudt. Koppel dat aan de toch al lagere producties en de daarmee samenhangende schaarste aan prei en de prima prijsvorming op de vrije markt is verklaard.

Algemeen directeur Paul Demyttenaere van REO Veiling stelt op vilt.be vast dat in West-Vlaanderen normaal gesproken rond half april de laatste prei gerooid wordt, maar dat er door de koude nog steeds prei rechtstreeks van het veld komt. Ook bij REO is de aanvoer met afgelopen maandag 162 ton aan losse prei lager dan gebruikelijk.

Prei in de supermarkt

In de supermarkten blijft de prijsstelling van prei als in beton gegoten. Bij de Plus, Coop, Jumbo en Albert Heijn kost een prei 59 cent, bij de Volmar 55 cent. Voor een bussel van 5 stuks rekent AH € 1,49.

Prognose: Aanhoudend goede marktvooruitzichten.

Of registreer je om te kunnen reageren.