Vollegrond

Nieuws laatste update:20 mei 2021

Gezondere rassen door Crispr-Cas9 technologie

Bejo Zaden gaat voorlopig alleen voor onderzoeksdoeleinden gebruik maken van het intellectueel eigendom over Crispr-Cas9-veredelingstechniek van Corteva Agriscience. De bedrijven ondertekenden onlangs een overeenkomst hiertoe.

Met de overeenkomst tussen Corteva Agriscience en Bejo Zaden krijgt de zaadfirma toegang tot het intellectuele eigendom van Crispr-Cas9 voor de zogenoemde genoombewerking. Bert Schrijver, directeur Research & Development van Bejo: “Dergelijke ‘Gene editing’ veredelingstechnologieën’, zoals bijvoorbeeld Crispr-Cas9, bieden Bejo mogelijkheden om onze groenteveredelingsprogramma’s te versnellen. Ze vergroten ons inzicht in de genetica en bieden hulpmiddelen om nieuwe eigenschappen mee te ontwikkelen, zoals abiotische stress en ziekteresistentie. Dit helpt telers om hun gewassen op een duurzamere manier te telen en te voldoen aan de toenemende vraag naar gezonde groenteproductie in de wereld. We kunnen de technologie op termijn in een breed scala aan groentezaden gaan inzetten, zoals koolsoorten, peen, ui en andere gewassen.”

Bejo benadrukt dat de technologie in verband met ontwikkeling van wetgeving voorlopig alleen voor onderzoeksdoeleinden gebruikt gaat worden.

Corteva Agriscience

Sam Eathington, Chief Technology Officer, Corteva Agriscience, vult aan: “Crispr-Cas9 heeft een enorm potentieel om gewassen voedzamer, veerkrachtiger en productiever te maken. We zijn er trots op dat we Bejo kunnen helpen nieuwe toepassingen van dit krachtige instrument in groentegewassen te gaan verkennen.”

Voorheen DowDuPont

Corteva Agriscience, voorheen de landbouwdivisie van DowDuPont, is een wereldwijd handelend landbouwbedrijf dat boeren voorziet van het meest complete portfolio in de sector – inclusief een evenwichtige en diverse mix van zaad-, gewasbeschermings- en digitale oplossingen. Het bedrijf is sinds 1 juni 2019 beursgenoteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.