Vollegrond

Nieuws

Claim van rouwkoop bij groentehandel afgewezen

De Rechtbank Noord-Holland wijst een claim van rouwkoop af in een conflict rond verschillende zaken bij import van groente.

Een Nederlandse koper en een Egyptische leverancier stonden voor de rechter om een stukgelopen afspraak tot wekelijkse levering van twee containers gele en rode uien.

Één van de discussiepunten was rouwkoop. De Nederlandse koper moest in 2019 duurder bijkopen toen de Egyptische leverancier niet meer leverde. Die extra kosten zijn niet op te voeren als claim in de rechtbank, oordeelt de rechter. Niet bewezen is namelijk dat de leverancier in verzuim was door plotseling extra betalingsvoorwaarden te bedingen op de eerder mondeling overeen gekomen afspraak.

Financiële afspraken

De rechter moest over verschillende zaken besluiten wie verantwoordelijk was voor welke kosten, omdat zaken niet duidelijk afgesproken waren, zoals bankkosten en zeevrachtkosten. Ook over de financiële gevolgen van lagere kwaliteit zoals ondermaat of tarra (bijvoorbeeld misvormde uien of rot) was een verschil van inzicht ontstaan. De rechter besloot tot een nabetaling door de Nederlandse koper van bijna € 17.000 plus proceskosten. Die Nederlandse koper had al een betaling gedaan als schikking. Die betaling werd meegewogen in de eindvordering.

Of registreer je om te kunnen reageren.