Vollegrond

Nieuws

Onderdelentekort: Fendt stopt productie tijdelijk

Machinefabrikant Fendt stopt tijdelijk de fabrieken in Marktoberdorf en Asbach-Bäumenheim vanwege een tekort aan onderdelen.

Fendt sluit de trekkerfabriek in Marktoberdorf (D.) en de cabine- en motorkappenfabriek in Asbach-Bäumenheim (D.) vanwege een tekort aan onderdelen. Vanaf 22 april zijn de fabrieken zeven werkdagen dicht, tot en met 30 april. De reden hierachter, zo laat Fendt weten, is dat een toeleverancier van gietstukken de productie heeft stilgelegd.

Levering trekkers zo'n tien dagen later

De productiestop houdt concreet in dat de trekkers die deze week en aankomende week op de assemblageband hadden moeten staan, gemiddeld tien dagen later bij de klant worden afgeleverd. Trekkers waarvan de productie in mei, juni of juli gepland staat, zouden zoals het nu lijkt geen vertraging oplopen, laat Fendt-importeur Agromec (voorheen Abemec) weten. Als de benodigde gietstukken binnen zijn, schaalt de fabriek namelijk de productiecapaciteit op door werkdagen te verlengen en ook op zaterdagen te produceren. De onderdelenproductie en -levering zou geen vertraging oplopen.

Veel investeringen in mechanisatie

Fendt laat weten dat er in de wereldwijde mechanisatiesector momenteel veel geïnvesteerd wordt, met name vanwege hoge graanprijzen. “De agrarische machine-industrie heeft de wind in de rug. Dat hebben we sinds 2011 niet gezien,” laat Christoph Gröblinghoff, voorzitter van het Agco/Fendt-management weten. “We hebben een vol orderboek en nemen verschillende maatregelen om de productievertraging de komende maanden in te halen.”

Groot tekort aan chips en onderdelen

Er heerst momenteel een groot chip- onderdelentekort bij machinefabrikanten. Dat is het gevolg van enerzijds de uitbraak van het coronavirus wat de productiecapaciteit van toeleveranciers beperkt, en anderzijds de ontregelde wereldwijde logistiek (overzee). Tegelijkertijd ondergaan grondstoffen onredelijke prijsstijgingen wat inkoopstructuren in de war schopt, en worden door dit alles levertijden steeds langer. Lees hier over de levertijden van bijvoorbeeld Lemken en Pöttinger. Bij Fendt is de levertijd nu van bijvoorbeeld een 313 Vario -als het geen voorraadmodel is- grofweg een half jaar; zou je er nu een bestellen dan wordt die begin oktober geleverd.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.