Vollegrond

Nieuws

Markt: Optimisme ondanks lagere aspergeprijzen

Zoals te verwachten viel, dalen de prijzen voor asperge in de eerste acht dagen van april. Niettemin zijn de vooruitzichten onveranderd gunstig te noemen.

Bij ZON fruit & vegetables werd op donderdag 1 april voor de klok € 21,97 per kilo betaald voor de sortering AA X-Wit. Daarvoor was sinds 24 maart sprake van een stijgende prijstrend, en tot 1 april verliep het aspergeseizoen crescendo. Sinds 1 april is dat omgeslagen naar een dalende lijn. Op donderdag 8 april lag de prijs op € 8 per kilo.

Prijsniveau op hetzelfde peil

Die € 8,00 is nog steeds een mooie prijs, maar het is afwachten hoe de prijs zich in de komende periode gaat houden, als de aanvoer vanuit de vollegrond pas echt goed op gang komt. Voor de korte termijn, met een paar koude dagen achter de rug, is de verwachting niet dat het aanbod ineens flink gaat stijgen.

Daarom lijkt het voor de komende een tot anderhalve week aannemelijk dat de prijs zich min of meer op het huidige niveau zal handhaven. Zeker als de vraag vanuit supermarktketens in verband met actieweken gaat aantrekken, ontstaat er weer evenwicht tussen vraag en aanbod. In de week na Pasen was meer sprake van een onbalans door een wat tegenvallende vraag. Ook het vooruitzicht dat per 21 april de terrassen vrijwel zeker weer open mogen, draagt bij aan een optimistische stemming.

Stijgende aanvoer

De aanvoer van witte asperge voor de klok bedroeg bij ZON in de week van 15 maart over alle sorteringen heen bijna 14 ton, in de week van 22 maart steeg dat naar bijna 20 ton. In de week voor Pasen steeg de aanvoer flink naar bijna 93 ton en deze week staat de teller na drie veildagen op bijna 83 ton.

Prijzen The Greenery

Ook bij The Greenery was sinds 24 maart sprake van een opgaande prijstrend, waarbij op vrijdag 2 april met € 20,35 per kilo voor de sortering AA X-Wit de prijspiek werd bereikt. Op 8 april is de prijs gedaald tot € 8,50 per kilo. Voor A X-Wit zit de prijs op € 7,80.

Asperge in de supermarkt

Bij Albert Heijn kosten asperges in een verpakking van 500 gram deze week € 6,99 (€ 13,98 per kilo). Dat is dezelfde prijs als twee weken geleden. Ook bij Jumbo zit de prijs onveranderd op € 6,99 voor 500 gram. De Plus houdt het nog steeds op € 9,99 voor een bussel van 500 gram (€ 19,98 per kilo). Bij de regionale supermarkt Jan Linders is de prijs € 15,98 per kilo.

Verpakt en geschild is de prijs in vergelijking tot twee geleden bij de Plus gedaald van € 9,99 voor 400 gram naar € 7,99 (€ 19,98 per kilo). Dat is dezelfde prijs als Albert Heijn deze week en ook twee weken geleden vroeg.

Markttendens: Nog steeds gunstige marktvooruitzichten

Of registreer je om te kunnen reageren.