Vollegrond

Nieuws laatste update:14 apr 2021

Markt: Bloemkool € 1,50 per stuk bij beperkt aanbod

Grotere bloemkool (zes stuks in een kist) brengt € 1,50 tot € 1,60 per stuk op, voor maat 8 in een kist wordt rond € 1 betaald. Het koude weer houdt het aanbod beperkt.

Het aanbod maakt de prijs, want de vraag is niet groot, aldus een handelaar in Noord-Holland over de huidige marktsituatie. Daarbij speelt ook de aanwezigheid van wat Franse bloemkool, voor € 12 per kist in Nederland geleverd. Het gewicht van deze importkool zal ook wat hoger liggen, ook dat is te wijten aan het huidige weer. Nederlandse kool haalt de maatcriteria altijd, maar het houdt doorgaans niet over. De kwaliteit is nu goed, na een lastig oogstbegin van de vroegste winterbloemkool.

Vorstperiode spelbreker

Spelbreker was de inmiddels veelbesproken vorstperiode in februari, waarvan ook sommige minder wintervaste late rassen een tik hebben gekregen. Het ontbreken van een ruim gewas op de planten zorgt ook voor meer aanbod van fijnere maten vanaf tien stuks in een bak.

‘Prijs bloemkool moet omhoog’

Werner Louwerse van Lobros Brothers in Serooskerke op Walcheren (Zld.) merkt op dat in zijn geval de oogst verbeterde na het ras Pascal. Rond half maart sneden ze de eerste kool. Volgens hem wordt ook minikool op aanvraag gesneden, maar die markt is beperkt. Verder stelt hij vast dat de genoemde prijs te laag is, afgemeten aan het aanbod, en gezien de prijzen in het buitenland, met name in Frankrijk. “Er worden inderdaad nog niet heel veel zessen gesneden, maar die zijn vanaf dit moment wel van goede kwaliteit. Die kwaliteit blijft zo als de temperatuur – zoals verwacht – op 15 à 16 graden blijft. Dat moet betaald worden.”

Bloemkool in het winkelschap

Jumbo en Plus vragen voor hun bloemkool € 1.99, Albert Heijn houdt het op een stuksprijs van € 2,19.

Prognose: aanbod trekt aan, prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.