Doorgaan naar artikel

Eerste grootschalige aanplant aspergeras Daleza

Het aspergeras Daleza krijgt volgens Enza Zaden langzaam maar zeker meer voet aan de grond. Dit jaar wordt het ras in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Spanje op grote schaal geplant.

Daleza beleefde in november vorig jaar zijn officiële lancering. Daarvoor testte Enza Zaden het ras al enkele jaren op proefvelden in Nederland, Duitsland en Frankrijk. “Vorig jaar waren er voor het eerst grotere aantallen zaad beschikbaar en konden we echt stappen zetten”, zegt Paul Huijs, Sales Manager bij Enza Zaden. “Toen hebben de eerste plantenkwekers Daleza gezaaid; deze planten worden momenteel geleverd aan de telers. Het gaat om een fors areaal – hoeveel precies willen we liever niet kwijt – en we verwachten voor volgend jaar een verdere uitbreiding. Er is in ieder geval volop zaad beschikbaar.” Daleza is een ras voor het midvroege segment en komt gemiddeld genomen in de eerste helft van april in productie.

Goede stengeldikte

Enza Zaden – een nieuwkomer in de aspergemarkt – heeft hoge verwachtingen van Daleza. Volgens Huijs onderscheidt het ras zich door een goede stengeldikte vanaf de allereerste oogstdag. “Dat resulteert in een groter aandeel asperges in de hogere sorteringen; er zijn relatief weinig dunne stengels. Dat komt de financiële opbrengst ten goede en zorgt voor lagere oogst- en sorteerkosten.

Daarnaast kan Daleza ook in andere opzichten – bijvoorbeeld qua productie – goed mee met de andere rassen in het midvroege segment. Daleza kenmerkt zich verder door een goede en uniforme smaak, en leent zich daardoor goed voor de huisverkoop. We merken dat er onder telers veel belangstelling is. En dat ondanks dat we als gevolg van corona weinig grootscheepse promotie konden maken.”

Meer nieuwe rassen

Huijs benadrukt ook dat Enza Zaden haar positie in de aspergemarkt verder wil versterken. “Ons veredelingsteam werkt aan meerdere nieuwe rassen. We hebben inmiddels enkele rassen op het oog die mogelijk geschikt zijn voor een commerciële introductie. De komende maanden moet blijken of de rassen voldoende stabiel presteren en bekijken we hoe we deze het beste kunnen positioneren in de markt. We richten ons niet alleen op witte, maar ook op groene varianten voor zowel een gematigd als een warm klimaat. Van de aspergeconsumptie wereldwijd is meer dan de helft groen; vandaar dat we ook potentie zien op dit vlak. Ons doel is om een vaste en constante speler in de sector te worden.”

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Ank Van Lier

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin