Doorgaan naar artikel

Nieuw ontwerp detectiemethode en oogstgrijper broccoli

In februari 2021 zijn twee studenten van de Hogeschool Inholland gestart met hun afstudeerstage voor het Smart Farming Broccoli-project. Zij gaan een ontwerp maken voor een detectiemethode en oogstgrijper voor broccoli.

Thijs Bouwes gaat zich als vierdejaars student Technische Informatica bezig houden met de ontwikkeling van een beeldherkenningsmethode voor broccolischermen. Met deze technologie zal de robot in de toekomst broccolischermen in het veld kunnen detecteren en beoordelen op maat en kwaliteit, om vervolgens de beslissing te maken of het broccolischerm geoogst gaat worden. Stefan Zwagerman neemt als vierdejaars student Werktuigbouwkunde de ontwikkeling van een grijper voor de oogst van de broccolischermen voor zijn rekening.

Technische haalbaarheid

Het project Smart Farming Broccoli is niet het eerste initiatief om een oogstrobot voor broccoli te ontwikkelen. Uit een inventarisatie van de studenten blijkt dat het eerste idee hiervoor dertig jaar geleden al ontstond, maar hun conclusie luidt dat er tot op heden nog geen enkele machine op grote schaal wordt ingezet. In dit project wordt de technische haalbaarheid van een machine onderzocht om selectief, dan wel eenmalig (volvelds) broccoli te oogsten. In geval van volvelds oogsten moet er ook in de ontwikkeling van rassen gezocht worden naar (verdere) uniformiteit in oogstrijpheid.

Initiatief en financiering

Het KIEM-project Smart Farming Broccoli is een initiatief van Vollgegrondsgroente.net en wordt gefinancierd door het Regieorgaan SIA.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin