Vollegrond

Nieuws

Vers bloed voor rassen herfstteelt broccoli

In een rassenproef herfstteelt van Inagro kwamen een aantal nieuwe broccolirassen beter uit de bus dan het gangbare trio Larsson, Parthenon en Titanium.

Het Belgische onderzoeks- en adviescentrum testte in een rassenproef herfstteelt in 2020 naast de rassen Larsson (Rijk Zwaan), Parthenon (Sakata) en Titanium (Seminis), de nieuwe rassen Babilon (Clause), BRO 3162 (Sakata) en McLaren (Syngenta).

Te bleke schermen

De conclusie luidt dat Larsson en Parthenon matig voldeden als het om kwaliteit gaat en Titanium stelde op dat gebied teleur. De matige kwaliteit staat synoniem voor te bleke schermen. Op dat gebied kwamen de vrij vlot te oogsten Babilon, BRO 3162 en McLaren zeer goed naar voren.

De rassen BR02 en NBR02 van Lys voldeden niet, als middelmatig kwamen Balard (Syngenta), Spinnaker (Seminis) en Trajano (Clause) naar voren.

Moeilijke groeiomstandigheden

Bij de beoordeling moet in ogenschouw worden genomen dat het groeiseizoen voor de rassen moeizaam verliep. Er werd geplant in een droge grond, na een vroege teelt van bloemkool. Door de extreem droge en warme weersomstandigheden daarna, groeiden de planten moeilijk en heterogeen weg. Door een beregening direct na het planten kon de uitval door uitdroging beperkt worden.

Er was ook zeer veel vraatschade door hazen, ondanks het afdekken met een wildnet. Uiteindelijk werd toch vlot een stukgewicht van minstens 500 gram gehaald, mede dankzij de vrij dikke stammen. Alleen BRO 3162 en Spinnaker hadden een vrij dunne stam.

Grote verschillen in schermrot

Vanaf half september kwam er eindelijk regen, wat goed was voor de groei, maar hierdoor verliep de knopvorming onder vochtige omstandigheden waardoor veel schermrot ontstond. Babilon, Balard, BRO 3162, McLaren, Parthenon en Titanium hadden geen uitval door schermrot. Larsson, Spinnaker en Trajano hadden dat in beperkte mate en BRO2 en NBR02 zeer veel.

Of registreer je om te kunnen reageren.