Vollegrond

Nieuws

Markt: Onverwacht aanhoudend goede preiprijzen

Sinds de prijsstijging in de eerste week van februari handhaven de preiprijzen zich tussen € 1,10 en € 1,50 per kilo. De kwaliteit na de overgang naar meer lenteachtig weer varieert.

Als het om de kwaliteit van de huidige prei gaat, dan is grofweg de helft van goede kwaliteit en de helft van mindere kwaliteit. De prei van goede kwaliteit komt in zijn algemeenheid van de percelen die tijdig zijn afgedekt voor de vorst en sneeuw van begin februari. Daar waar wel schade is opgetreden, uit zich dat met name in de bladkleur, witte vlekken op het blad en soms geel/bruine verkleuring van het blad.

In Nederland is de meeste prei afgedekt, hoewel soms wel pas op het laatste moment. In West-Vlaanderen was dat vergelijkbaar, maar daar is naar schatting de helft van de prei afgedekt.

Lage producties per hectare

De huidige aanvoer bij REO Veiling en ZON fruit & vegetables ligt op een lager niveau dan gebruikelijk. De verklaring hiervoor zit hem niet zozeer in de winterse omstandigheden, maar in de zomerse, droge omstandigheden tijdens het groeiseizoen. Daardoor liggen de huidige producties per hectare op een lager niveau en dat geldt voor België, Nederland en Frankrijk.

Verder zijn telers door de redelijke prijsvorming van voor het nieuwe jaar ook door blijven rooien. Ook dat is een verklaring voor de wat kleinere aanvoerhoeveelheden. Tevens is hiermee verklaard waarom de prijsvorming, ook nu de winter al lang en breed voorbij is, op een prima niveau blijft. Aangezien de producties niet zullen stijgen, zal er in de aanvoer en prijsvorming op korte termijn naar verwachting weinig veranderen.

ZON fruit & vegetables

Bij ZON fruit & vegetables kwam er op 1 maart wel een einde aan de trend van oplopende prijzen sinds half februari. De prijs voor de sortering Lang Wit piekte toen op € 1,51 per kilo. Sindsdien vertonen de prijzen in grote lijnen een licht dalende trend, maar op 11 maart werd nog altijd € 1,24 betaald.

Aanvoer ZON

In de week van 15 februari werden bij ZON ruim 9.900 eenheden prei aangevoerd, waarvan 8.950 Blok 1. In de week daarna ging de aanvoer omlaag naar ruim 5.300 eenheden, waarvan 4.350 Blok 1. Vorige week zakte de aanvoer verder tot bijna 3.765 eenheden, waarvan 3.150 Blok 1. Deze week zit de aanvoer tot en met donderdag op bijna 3.100 eenheden, waarvan 2.700 Blok 1. Daarmee zal de totale aanvoer van deze week weer wat hoger uitkomen dan vorige week.

The Greenery

De lijn van de prijsvorming bij The Greenery loopt sinds half februari nagenoeg parallel aan die van ZON. De piek lag bij The Greenery op 1 maart op € 1,40 en op 11 maart werd € 1,17 genoteerd.

REO Veiling

Bij REO Veiling zakte de prijs na de piek van € 1,55 op 8 februari in eerste instantie naar de laagste prijs sindsdien van 99 cent voor de sortering 3-4 FLMW. In tegenstelling tot bij de Nederlandse veilingen zien we bij REO sinds 1 maart een handhaving van het prijsniveau met prijzen tussen € 1,38 en € 1,18. Op 10 maart werd € 1,34 betaald.

Aanvoer REO

In de week van 15 februari bedroeg de aanvoer aan losse prei bij REO Veiling bijna 1.250 ton. In de week daarna zakte dat licht tot iets meer dan 1.200 ton. Vorige week krimpt de aanvoer nog iets verder tot bijna 1.150 ton en deze week zal de aanvoer op een vergelijkbaar niveau blijven.

Markttendens: Voorlopig nog aanhoudend goede prijsvorming.

Of registreer je om te kunnen reageren.