Vollegrond

Nieuws

Markt: Aanvoer Spaanse ijsbergsla neemt af

Door problemen als gevolg van neerslag in combinatie met relatief hoge temperaturen is de verwachting dat er de komende weken minder ijsbergsla uit Spanje komt.

Vorige week nam de aanvoer van Spaanse ijsbergsla op de Duitse groothandelsmarkten al af. Voor deze week is de verwachting dat de hoeveelheden nog voldoende zullen zijn om aan de vraag te kunnen voldoen. Voor de komende week is dat afwachten, concludeert het Duitse marktbureau AMI.

De lagere volumes zijn een gevolg van flinke neerslag in combinatie met relatief hoge temperaturen in de teeltregio’s. De weersomstandigheden leiden tot kwaliteitsproblemen en uitval.

Afgesproken leveringsprogramma’s

Aangezien het bij de afgesproken leveringsprogramma’s nog steeds om aanzienlijke hoeveelheden gaat, is de verwachting dat het voor de Spaanse producenten wel eens lastig kan worden om de afgesproken hoeveelheden komende week ook daadwerkelijk te leveren.

Einde Spaanse seizoen

Dat wekt tevens de indruk dat het Spaanse ijsbergslaseizoen dit jaar wellicht wel eens wat vroeger ten einde zou kunnen komen dan gebruikelijk. De verwachting van AMI is in ieder geval dat de inkoopprijzen zullen stijgen en dat de consument voor de komende weken moet rekenen op hogere winkelprijzen.

Duitse groothandelsprijzen

Op de Duitse groothandelsmarkten dient die prijsstijging zich al aan. De oorzaak daarvan is dat er voor de vrije markt geringe hoeveelheden beschikbaar zijn, omdat door afspraken rond actieweken een groot deel van de aanvoer op voorhand al vastligt voor de retail.

In week 10 werd volgens de cijfers van het BLE op de Duitse groothandelsmarkten gemiddeld 77 cent per bol betaald. De week daarvoor was dat nog 65 cent en vier weken eerder 58 cent. Vorig jaar lag de gemiddelde prijs in week 10 op 61 cent.

IJsbergsla in de supermarkt

Bij Albert Heijn kost ijsbergsla met 99 cent per bol deze week net zoveel als vorige week. In week 3 lag de prijs volgens supermarktscanner.nl op € 1,59; de drie weken daarna op € 1,29 en vervolgens twee weken op € 1,09. Bij Jumbo kost ijsbergsla deze week 95 cent. Daar was de prijs in week 4 het hoogst met € 1,29. Bij Dirk kost de ijsbergsla voor de tweede week op rij 69 cent waarmee deze keten de goedkoopste is.

Of registreer je om te kunnen reageren.