Doorgaan naar artikel

Gps raakt steeds meer ingeburgerd

Meer dan de helft van de vollegrondsgroentetelers en akkerbouwers werkt met gps. Dat blijkt uit een enquête van AgriDirect.

De steeds verdergaande technologische ontwikkelingen in de mechanisatiebranche zorgen ervoor dat vollegrondsgroentetelers en akkerbouwers meer en meer bereid zijn investeringen te doen in precisielandbouw. Dat blijkt uit een enquête van AgriDirect onder 2.000 Nederlandse akkerbouw- en groenteteeltbedrijven.

Meer dan de helft heeft gps

Meer dan 50% van de geënquêteerde boeren en tuinders gebruikt gps op één of meerdere landbouwmachines. Zo zegt 50% global positioning system (gps) op de trekker te hebben en bijna 29% op de spuitmachine. Bij de bedrijven van 100 hectare of meer gebruikt zelfs 90% al gps. In de nabije toekomst zegt 7% te willen gaan investeren in gps.

Andere toegepaste methodes

Andere methoden die gerelateerd zijn aan precisielandbouw en reeds worden toegepast zijn onder andere automatische waarschuwingssystemen tegen ziekten of plagen (7,3%), satellietkaarten (5,8%), autonome landbouwmachines (3,7%) en drones (1,7%).

Investeringsplannen in precisielandbouw

Er is ook gevraagd naar de voornemens om in de toekomst te investeren in deze methoden. Het blijkt dat 2,7% wil investeren in satellietkaarten, 1,7% in autonome landbouwmachines, 0,6% in drones en 0,6% in automatische waarschuwingssystemen. Daarnaast geeft 4% aan wel de intentie te hebben om te investeren, maar de mogelijkheden daartoe niet heeft.

Lees ook: Markeer je gps-apparatuur met muurvaste sticker

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin