Doorgaan naar artikel

Cerescon gaat met zes Sparter oogstrobots de praktijk in

Gisteren kregen Martens Asperges en Teboza officieel hun Sparter oogstrobot door Cerescon geleverd. Komend seizoen zullen er zes Sparters in de praktijk actief zijn. De Limburgse gedeputeerde Hubert Mackus oogstte met de Sparter officieel de eerste met een robot geoogste asperge van dit seizoen.

Naast Martens Asperges en Teboza gaat er komend seizoen nog een Sparter in Nederland aan de slag en een in Duitsland. De vijfde gaat op huurbasis half in Nederland en half in Duitsland oogsten en de zesde gaat in een roadshow door Italië en Oost-Duitsland.

Cerescon ziet het als een begin van een nieuw tijdperk als het om asperge oogsten gaat. Niet alleen vanwege de gerobotiseerde, selectieve oogstmethode in combinatie met ondergrondse detectie met vochtsensoren, maar ook omdat de software veel data zal gaan verzamelen die waardevolle informatie kan geven omtrent bijvoorbeeld productie en kwaliteit per perceel en per ras.

Tekst gaat door onder de video

Minder geluid en trillingen

Ten opzichte van eind vorig seizoen is de Sparter op punten nog aangepast. Zo is de geluidsproductie van met name de generator teruggebracht tot onder de norm van 80 dB(A). Ook hebben de rupsbanden twaalf steunwielen gekregen zodat de machine rustiger over het veld rijdt en veel minder trilt.

Tekst gaat door onder de foto

In seizoen 2021 lopen er zes Sparters in de praktijk. Martens Asperges en Teboza kregen de oogstrobots op 24 maart officieel in hun bezit. - Foto's: Stan Verstegen

In seizoen 2021 lopen er zes Sparters in de praktijk. Martens Asperges en Teboza kregen de oogstrobots op 24 maart officieel in hun bezit. – Foto’s: Stan Verstegen

Het werkplateau is voorzien van een verschuifbaar dak en de operator kan vanaf zijn werkplek de machine bedienen via een touchscreen. Vanaf dezelfde plaats kan hij de bakken verwisselen waar de geoogste asperges in terecht komen. Hij pakt ze tevens over in het gewenste fust en kan daarbij een voorsortering uitvoeren.

Het werkplateau biedt aan de zijkant ruimte voor 120 kilo asperge in fust en op twee andere plaatsen aan nog eens 120 kilo. Links en rechts van het plateau zitten treden waardoor het plateau aan beide zijden van de ruggen verlaten kan worden.

Afvoer overtollig zand

De vingers op de rupsband die de asperges omhoog brengt naar het werkplateau zijn 1 centimeter langer gemaakt en voordat de asperges in de opvangbak terecht komen, gaan ze nog over in de lengte draaiende, zacht rubberen wieltjes die de asperge in dezelfde richting leggen. Het geheel is instelbaar om het overtollige zand via een glijplaat weer terug naar de rug te leiden. Bewust wordt er zand mee geoogst om de asperges zo min mogelijk te beschadigen.

Tekst gaat door onder de foto‘s

  • Het werkplateau is voorzien van een verschuifbaar dak en de operator kan op zijn werkplek de asperges voorsorteren en in het fust leggen. Op het werkplateau is links naast hem plaats voor 120 kilo asperges en op twee andere plaatsen voor nog eens 120 kilo. Goed voor zo'n 2 kilometer asperges oogsten.

    Het werkplateau is voorzien van een verschuifbaar dak en de operator kan op zijn werkplek de asperges voorsorteren en in het fust leggen. Op het werkplateau is links naast hem plaats voor 120 kilo asperges en op twee andere plaatsen voor nog eens 120 kilo. Goed voor zo’n 2 kilometer asperges oogsten.

  • Met het onderste touchscreen bedient de operator de Sparter. Op het scherm links boven heeft hij zicht op wat er vóór de machine gebeurt. Optioneel is het scherm rechts boven waarop vier camera's beelden tonen van de werkprocessen in de oogstrobot.

    Met het onderste touchscreen bedient de operator de Sparter. Op het scherm links boven heeft hij zicht op wat er vóór de machine gebeurt. Optioneel is het scherm rechts boven waarop vier camera’s beelden tonen van de werkprocessen in de oogstrobot.

  • De vingers op de rupsband die de asperges omhoog brengt naar het werkplateau zijn 1 centimeter langer gemaakt en voordat de asperges in de opvangbak terecht komen, gaan ze nog over in de lengte draaiende, zachtrubberen wieltjes die de asperge in dezelfde richting leggen.

    De vingers op de rupsband die de asperges omhoog brengt naar het werkplateau zijn 1 centimeter langer gemaakt en voordat de asperges in de opvangbak terecht komen, gaan ze nog over in de lengte draaiende, zachtrubberen wieltjes die de asperge in dezelfde richting leggen.

Drie monitoren

De operator heeft de beschikking over drie schermen. Het ene is het genoemde touchscreen voor de bediening. Het tweede is een monitor gekoppeld aan een camera vóór op de machine, zodat de operator kan zien of er iemand vóór de machine staat. Voor de veiligheid zitten voor aan de machine ook stootbumpers. Als die iets raken, stopt de machine meteen. Het derde scherm is optioneel en kan de beelden van vier camera’s weergeven die op gewenste plaatsen in het binnenwerk van de robot gehangen kunnen worden om overzicht te hebben over processen als detectie, steken en zandbedherstel.

Tekst gaat door onder de foto‘s

  • De Limburgse gedeputeerde Hubert Mackus oogstte met de Sparter officieel de eerste met een robot geoogste asperge van dit seizoen.

    De Limburgse gedeputeerde Hubert Mackus oogstte met de Sparter officieel de eerste met een robot geoogste asperge van dit seizoen.

  • Naast bij Martens Asperges en Teboza gaat er komend seizoen nog een derde Sparter in Nederland aan de slag. Een vierde gaat op huurbasis half in Nederland en half in Duitsland draaien. In totaal zullen dit seizoen in de praktijk zes Sparters hun opwachting maken.

    Naast bij Martens Asperges en Teboza gaat er komend seizoen nog een derde Sparter in Nederland aan de slag. Een vierde gaat op huurbasis half in Nederland en half in Duitsland draaien. In totaal zullen dit seizoen in de praktijk zes Sparters hun opwachting maken.

Noodknoppen en afscherming

Bij de operator en rondom de machine zijn diverse noodknoppen aangebracht. Ook is er een vergrendeld hek geplaatst voordat er toegang is tot alle inwendige delen van de machine. Als dat hek opengaat, stopt de machine en pas als het hek weer gesloten is én de machine gereset, kan de robot weer gaan rijden. Voor de veiligheid schermen verder aan beide zijkanten een soort roosters alle bewegende delen af.

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin