Doorgaan naar artikel

Bejo: Zeeuwse telers ruilen aardappel in voor peen

Het areaal peen neemt komend seizoen in Zeeland licht toe, doordat akkerbouwers – een deel van hun – aardappelen inruilen voor peen in hun bouwplan.

Dat zei Robert Schilder, verkoopmanager Benelux en Scandinavië van veredelaar Bejo, dinsdagavond op het Bejo-webinar ‘Samen voor een toekomstbestendige en renderende peenteelt’. “Peen is wereldwijd een van de grootste groentesoorten”, schetst hij. In Nederland ziet hij een verschuiving; minder peen in Flevoland en meer in Zeeland, Drenthe en Overijssel. Teeltverschuivingen in peen zijn gebruikelijk, omdat er steeds wordt gezocht naar nieuwe, schone grond.

Het is een dure teelt en er zijn veel uitdagingen, zoals het klimaat en wet- en regelgeving

“Het Nederlandse areaal neemt iets toe en dat komt vooral door de Zeeuwse animo. Die is ingegeven door de afzet van aardappelen; telers zien stagnatie in hun aardappelafzet en zoeken alternatieven.” De peenteelt kan prima groeien, mits alle puntjes op de i worden gezet. “Als je de peenteelt voor 90% doet dan ga je geen rendement halen. Het is een dure teelt en er zijn veel uitdagingen, zoals het klimaat en wet- en regelgeving. Voor kwalitatief goede peen is echter altijd een markt.”

Peenoogst 2020

Bij de peenoogst van 2020 is dat niet helemaal gelukt. Zwarte vlekken en phytophthora zijn de aanwezige kwaliteitsproblemen. Voor die peen gelden lagere prijzen dan de 24 en 28 cent per kilo die momenteel wordt betaald. “De handel zegt dat de prijs aan de hoge kant zit, wat leidt tot enige prijsstagnatie.” Ook de goede voorraad in Oost-Europa drukt de prijzen. “En er gaat weinig peen naar Duitsland”, ziet Schilder. “De Belgische en Britse markt zijn wat gewilliger.”

Peenteelt België

België kampt al drie jaar met droogte in het voorjaar, legt Schilder uit. “Daar is de opkomst al jaren moeilijk. Beregening is dan onmisbaar. Vele telers vragen zich af of de peenteelt rendabel is, gezien de kosten. Of groenteteelt überhaupt rendabel is. De kwaliteit is in België goed. Het areaal blijft ongeveer gelijk. De voorraad is lager, wat markttechnisch perspectief biedt voor ons.”

Share this

Petra Vos
Petra Vos

redacteur vollegrondsgroenten

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin