Doorgaan naar artikel

‘Vorst en spruitkool; de uitkomst is afwachten’

Er is een flink sneeuwpakket tussen de spuitenplanten gezakt, constateert spruitkoolteler Kasper Kleijwegt in Blaaksedijk (Z.-H.). Op sommige plekken met een dikte van wel 30 centimeter.

Die sneeuw is niet gunstig voor de overlevingskansen van het gewas, zegt Kleijwegt. Het probleem is dat niemand echt weet hoe de omstandigheden zullen uitwerken.

Spruitkool kan behoorlijk wat vorst verdragen, zeker een laat ras als Albarus. Het zijn de omstandigheden ernaast die uiteindelijk van invloed zijn op de stand van het gewas na de vorst. Volgens de weersverwachting neemt de windkracht steeds verder af, dus dat zal het probleem niet zo zeer zijn, vertelt Kleijwegt. “Wel zitten de planten na de regen van de afgelopen periode vol water. Dat kan nadelig zijn, als ook de temperatuur nog eens flink onderuitgaat door de reflecterende werking van het sneeuwdek tussen de planten.”

‘Ik geloof niet dat alles kapotvriest’

“Niemand weet hoe de gewassen er na de vorst bij zullen staan”, zegt adviseur voor Syngenta Michel van Mol. “Wel is iedereen heel nieuwsgierig. Er zijn er die er al min of meer op rekenen dat het gebeurd is met de teelt, maar daar ga ik nog niet in mee. Het ligt voor de hand dat er schade ontstaat, maar ik geloof nog niet dat alles kapot zal vriezen. Blijft het mogelijk te oogsten, dan vermoed ik dat de markt zijn werk zal doen.”

Sneeuwverstuiving. - Foto: Groenten&Fruit

Sneeuwverstuiving. – Foto: Groenten&Fruit

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin