Vollegrond

Nieuws

Nieuwkomers late herfstprei voldoen goed

De nieuwe preirassen Darter en Sureton kunnen zich in onderzoek in de late herfstteelt meten met rassen als Oslo, Poulton, Pluston en Nunton. Trips en roest zijn in die periode belangrijke aandachtspunten bij de rassenkeuze.

De rassenproef late herfstprei werd op drie proefcentra in België uitgevoerd: het Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver, Het PCG in Kruishoutem en Inagro in Rumbeke-Beitem. Er lagen elf rassen in het onderzoek, die werden volgens het verslag in Proeftuinnieuws 2 van 2021 eind november/begin december 2020 gerooid.

Darter en Oslo sterkste tegen trips en roest

Darter is met Oslo het sterkst tegen trips en ook het sterkst tegen roest. Poulton, Pluston en Curling zijn het sterkst tegen papiervlekkenziekte. Batter is met 45 ton per hectare het productiefste ras. De minst productieve zijn Sureton en Isadora met net geen 40 ton.

De overige rassen zitten tussen de 41 en bijna 45 ton. Poulton staat na Batter op plaats twee qua productie, dan volgen Oslo, Pluston, Cherokee, Nunton, Darter, Likestar, Curling. Sureton en Isadora sluiten de rij af.

 • Batter (Bejo Zaden): Vrij bleek, zeer opgericht en zeer lange schacht. Makkelijk te schonen. Minder gunstige kwaliteitsverhouding. Veel doorgroei tijdens de bewaring. Hoogste productie. Trips +/-, roest + (++ zeer sterk/-- zeer vatbaar).
 • Poulton (Nunhems): Zeer donker blad, vlakke bladstand, vrij korte schacht. Vrij veel bladbreuk. Goed houdbaar, weinig doorgroei. Trips +, roest +.
 • Oslo (Enza Zaden): Vrij korte schacht. Goed houdbaar, weinig doorgroei. In late herfstteelt makkelijk te schonen, ondanks omhoog groeiende wortels.Trips ++, roest +.
 • Pluston (Nunhems): Donker blad, minder opgericht. Vrij lange schacht. Minder makkelijk te schonen door veel omhoog groeiende wortels. Gunstige kwaliteitsverhouding. Goed houdbaar, weinig doorgroei. Trips +, roest +/-.
 • Cherokee (Enza Zaden): Minder donker blad, zeer opgericht. Vrij lange schacht. Wat minder makkelijk te schonen door omhoog groeiende wortels. Minder gunstige kwaliteitsverhouding. Veel doorgroei na de oogst. Trips +, roest +/-.
 • Nunton (Nunhems): Donker blad, vrij opgericht. Zeer sterk tegen bladbreuk. Makkelijk te schonen met gunstige kwaliteitsverhouding. Matig houdbaar door snelle achteruitgang bladkwaliteit. Trips +, roest +.
 • Darter (Bejo Zaden): Donker blad, zeer opgericht. Vrij lange schacht, gunstige kwaliteitsverhouding, goed houdbaar. Trips ++, roest ++.
 • Likestar (Seminis): Lichte bladkleur, zeer opgericht. Makkelijk te schonen. Door overrijp gewas minder gunstige kwaliteitsverhouding. Zeer veel sleet, daardoor niet goed houdbaar. Trips +, roest +/-.
 • Curling (Bejo Zaden): Donker blad, makkelijk te schonen. Als wintertype nog niet in volle productie in deze teelt. Minder gunstige kwaliteitsverhouding. Goed houdbaar, wel vrij veel doorgroei. Trips +/-, roest +/-.
 • Sureton (Nunhems): Zeer donker, opgericht, korte schacht. Makkelijke te schonen, gunstige kwaliteitsverhouding. Sterk tegen bladbreuk. Matig houdbaar door achteruitgang bladkwaliteit. Trips +/-, roest +.
 • Isadora (Hazera): Bleek blad, zeer opgericht, vrij korte schacht. Veel sleet en gevoelig voor bladbreuk. Minder uniform en minder makkelijk te schonen. Zeer matige kwaliteitsverhouding. Trips -, roest +.

Of registreer je om te kunnen reageren.