Doorgaan naar artikel

Verdonk Broccoli wint Goede Praktijken Competitie

In de Goede Praktijken Competitie 2021 heeft Verdonk Broccoli uit Wervershoof de eerste prijs gewonnen in de categorie ‘minder dan 100 werknemers’. Bij de beoordeling gaat het onder andere om maatregelen voor een optimale werkhouding en werkomgeving.

De Goede Praktijken Competitie wordt georganiseerd door Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk en het Nederlands Focal Point. De jury geeft in haar rapport op arboportaal.nl van het ministerie van SZW aan dat Verdonk Broccoli de afgelopen jaren flink geïnvesteerd heeft om lichamelijke belasting aan de hand van de TOP-strategie te verminderen. Zo zijn er verschillende technische maatregelen genomen, zoals palletiseermachines, plateaus waarmee mensen op de juiste hoogte aan de lopende band kunnen werken en is het oogsten met behulp van een oogstband makkelijker gemaakt. Daarnaast heeft Verdonk geïnvesteerd in organisatorische en persoonsgebonden maatregelen. Zo krijgen alle medewerkers, ook de seizoenkrachten, instructies over een goede werkhouding.

Sabine van den Berg en René Verdonk. - Foto: Lex Salverda

Sabine van den Berg en René Verdonk. – Foto: Lex Salverda

Structurele verbetering

Het bedrijf is in bezit van het zogenaamde ‘GRASP’-certificaat (Global Risk Assessment on Social Practice) dat ingaat op de sociale aspecten binnen het bedrijf waaronder gezondheid en veiligheid, evenals het welzijn en het beloningsniveau. Er wordt niet alleen gekeken naar de wettelijke maatregelen, maar er wordt van de werkgever verlangd dat een volgende stap wordt gezet, een structurele verbetering.

Meer dan wettelijk moet

Volgens de jury blijkt hieruit dat de inzet van de werkgever omvangrijker is dan alleen de inzet van een palletiseermachine en daarbij ook structureel is. Verdonk Broccoli gaat hiermee verder dan de wettelijke vereisten. Aan de opbrengstkant blijkt 30% minder verloop in vergelijking met de periode voor de interventie en tevens een grotere inzetbaarheid: “Het maakt door de aanpassingen niet meer uit of je klein bent en fysiek niet zo sterk, iedereen kan inpakken”. Tot slot heeft de organisatie in overleg met medewerkers bepaald niet het tempo van het inpakken omhoog te schroeven, terwijl dat tempo door de maatregelen wel omhoog zou kunnen. Dit bekent dat de medewerkers minder belast worden.

Voorbeeld voor collega’s

Deze aanpak maakt Verdonk Broccoli een voorbeeld voor veel andere telers en een terechte winnaar van de Nederlands Goede Praktijken Competitie. Ook heeft Verdonk Broccoli hiermee de Nederlandse nominatie verdiend voor de European Good Practice Awards 2021-2022, aldus het juryrapport.

2,5 miljoen kilo broccoli

Verdonk Broccoli is een typisch klein groenteteelt familiebedrijf met 4 werknemers, dat in het hoogseizoen zo’n 30 mensen aan het werk heeft. Het bedrijf oogst en verwerkt zo’n 2,5 miljoen kilo broccoli per jaar. Het werk gebeurt met de hand. De broccoli wordt gebukt geoogst. Tijdens het verwerken zijn er veel repeterende handelingen en de kratten met broccoli werden voorheen boven schouderhoogte opgestapeld voor transport.

Luister ook naar de Goede Praktijken Podcast

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin